Egyéb

Babits Antal legújabb könyvéről

Maimonidesz 800 éve a zsidóság legnagyobb tanítója – Babits Antal, az OR-ZSE professzora legújabb könyvéről beszélt.

Újabb könyve jelent meg, Önről szinte köztudott, hogy nagy rajongója Rambamnak, Maimonidésznek. Miről is szól az új kötet?

Valóban nagy rajongója vagyok Maimonidesznek, számomra egy komoly kutatási területet is jelent, immár több évtizede. Egy híres nemzetközi tudós találós megjegyzése szerint: Maimonidesz Tévelygők útmutatója az olvasó kompetenciáját teszi próbára. Ezt én magam is megéltem többször a kutatásaim során, azonban az idei kötetem, A határolt határtalanság célkitűzése se kevesebb, se több mint a teremtéstörténet ókori misztikus kommentárját, az Alkotás könyvét összehasonlítsam a Tévelygők útmutatójának a fogalmaival. Megdöbbentő módon a legfontosabb misztikus teremtésfogalmak mind szerepelnek a Tévelygők útmutatójában, én ebből vontam le következtetéseket. Már azért is, hiszen a régi rabbinikus gondolkodás úgy tartja, aki a teremtéstörténetben átfogó ismeretekkel rendelkezik, az később, a nehezen érthető szentírási helyeknél, akár a Próféciáknál, már könnyebben tud tájékozódni.

Kevesen tudják, hogy Rambam és Maimonidesz egy és ugyanaz a személy. De ki is volt ez a zsidó ember, orvos, gondolkodó, filozófus, rabbi, hitszónok?

Szinte mindegyik volt, a XII. század egyik nagy mestere, 1138-ban született Cordobában, majd a korabeli üldözések miatt a fél világot bevándorolta, végül élete utolsó harmadában letelepedett Kairó zsidó negyedében. Itt nagyon sikeres pályafutása volt ennek az enciklopédikus tudású mesternek. Ő gyakorlatilag 800 éve a zsidóság legnagyobb tanítója, rabbiként, tudósként, vallásbölcselőként egyaránt.

Jól tudom róla, hogy az akkori orvoskamara a legkiválóbb tudósok közé választották, annak ellenére, hogy zsidó volt?

Igen, ő volt az első olyan középkori zsidó orvos, akit a korabeli nagyvezír és a kalifa a háziorvosának hívta meg, illetve éves rendes fizetésért, zsidó orvos létére vették fel a korabeli arab orvostudományi kamarába. Hozzá kell tenni, az ő idejében orvosnak lenni a legnagyobb tudományok közé tartozott, hiszen az akkori orvosok egyszerre voltak a testnek, a szellemnek, a léleknek az ismerői.

Csak egy találósnak nevezhető kérdés: Ki az a nagy rabbi, aki már korábban foglalkozott Maimonidesszel?

A kötetem második fejezete egy kutatástörténet, ahol hazai és külföldi tudósoknak a róla szóló monográfiáját mutatom be, némi kritikával és elemzéssel. Ha jól tudom, utoljára 1928-ban jelent meg egy magyar szerzőtől egy 188 oldalas monográfia, Hevesi Simontól. Ő a Tévelygők útmutatójának egyfajta rezüméjét adta közre. Az ismereteim szerint az én kötetem az első, ami magyar nyelven jelent meg, amelyik mélyebben foglalkozik Maimonidesz jelentőségével, vallásbölcseletével.

Köszönöm a beszélgetést.
Breuer Péter

Az interjú a 2015. szeptember 11-i Halljad Izrael! adásában elhangzott beszélgetés szerkesztett változata.

Halljad Izrael! műsoroldal >>>

Videó ajánló

Olvasson tovább