Édességek egri múzeuma a vasárnapi Korkóstolóban

Hallgassa meg!

A Korkóstoló szeptember 6-i adásában:

Valóra váltotta álmát a közgazdász házaspár. Reményikék könyvvizsgálóként, vállalati tanácsadóként dolgoztak Budapesten. Aztán egyszer úgy érezték, hogy elérkezett az idő, amikor valóra kell váltaniuk régi vágyukat. Vagyis elbúcsúzni a fővárosi léttől, és nemcsak hétvégi turistaként, hanem hétköznap is élvezni a vidéki életet, Balaton-felvidék szépségeit. Létrehozták hát a Vászolyi Sajtmanufaktúrát. Honnan tanulták a sajtkészítést és hogyan dolgoznak ma?

Közösségépítés és összefogás a célja a Fiatal Borászok Egyesületének a harmadszor is megszervezett Junibor Fesztivállal. Itt  a nagyközönség személyesen is megismerhetett 30 fiatal borászt. A III. Junibor Fesztivált a Budapesten, a Bazilika előtt tartották. Apák és fiúk, apák és lányok; nagy borász generációkkal találkozhattak a fesztiválon augusztus utolsó hétvégéjén.

Kopcsik Lajos minden álma egy saját múzeum volt, ahol különleges cukordíszeit, szó szerint édes remekműveit megőrizheti az örökkévalóságnak és megmutathatja mindenkinek, aki kíváncsi a mestercukrász alkotásaira. Így történt, hogy 10 éve Egerben megnyílt a Kopcsik Marcipánia. A név kissé megtévesztő, mert az itt látható tárgyak, szobrok, képek, sőt lakásbelsők nem marcipánból, hanem csiszolt cukorból készültek. Különösen híres a mestercukrász barokk szobája, ahol még a függöny is cukorból van.

Evőeszközökről lesz szó. A Korkóstoló vendége végzettségét tekintve gyógypedagógus, de volt már újságíró, rádiós riporter is, a hobbija pedig a fa. Huszonöt éve farigcsálja kanalait, amelyekkel később főz, sőt, eszik is. És nemcsak ő, mert a Mesterségek ünnepén, a Múzeumok éjszakáján és Hungarikum kiállításon is sokakkal megoszthatta tudományát. Szerinte az egyediség nemcsak az ételek ízében fontos, hanem az eszközben is, amellyel elfogyasztjuk a fogásokat.

Szilágyi Csenge 2013-ban végzett a Színház- és Filmművészeti Egyetemen, aztán két évig a Centrál Színház társulatának volt a tagja, a most induló évadtól pedig már a Vígszínház színpadán láthatjuk. Mint a művészek általában, ő is híve az improvizációnak az élet minden területén, tehát a konyhában is. Szereti az egyszerűen elkészíthető ételeket. Erre kiváló a wok, amelyben sok zöldségből könnyű összedobni valami finomat és egészségeset. Interjú kosztról és színházról egy tea mellett a Vígszínház művészbüféjében.

Korkóstoló – Kossuth – szeptember 6., vasárnap, 9:30

Korábbi adások!>>>

Olvasson tovább