Egyéb

A pedagógusok szakmai felkészültsége

Az Egy hazában következő adásában: 

– A véget ért nyári szünidő nem csak arra szolgált, hogy tanár és diák kipihenje magát a következő tanévre, hanem arra is, hogy a pedagógusok szakmai felkészültségüket fejlesszék és ezáltal újult erővel és megfelelő eszköztárral tudják kezdeni a munkát szeptember elsején. A német nemzetiségi tanárok számára egy ilyen továbbképzés-sorozatot kínált a budapesti Goethe Intézet a pécsi Koch Valéria Iskolaközpontban. Schulteisz Gábor riportja.

– A tanévkezdés előtt a budapesti Horvát Tanítási Nyelvű Általános Iskola, Gimnázium, Óvoda és Kollégium tanárai  évek óta nyári anyanyelvi és népismereti tábort szerveznek. Szeretnék ugyanis, hogy a gyerekek és szüleik megismerjék és megszeressék az országos beiskolázású intézményt. A tábor házigazdáját, Sajnovics Mária igazgatóhelyettest, valamint az egyik legfiatalabb táborlakót Pavlekovics András kérte mikrofon elé.

– Minden augusztusban nemzetközi színtérré változik a pozsonyi Commenius Egyetem Bölcsészettudományi Kara. Itt szervezik meg ugyanis a Studia Akademika Slovaka Nyári Egyetemet. Idei, 51-ik tanévén Bencsik János járt, aki elsőként Jana Pekarovicsovát, az egyetem igazgatóját kérdezte.

– A szerb tamburazene több mint 30 fiatal szerelmese vett részt a napokban Deszken, a Bánát Szerb Kulturális Közhasznú Egyesület Tamburatáborában. Mándity Predrág látogatott hozzájuk.

– A Doina Bihorului Néptáncegyüttes tagjai hét különböző kelet-magyarországi településen élnek, de így is igazi közösséget alkotnak már több mint három esztendeje. Az együttes többnyire román néptáncokat ad elő, és arra törekszik, hogy minél több néprajzi tájegységet mutasson be a közönségnek. Minden évben tíz napot Romániában töltenek, ahol egy tábor keretében új koreográfiákat tanulnak, ehhez pedig egy kicsiny hegyi község nyújt segítséget. Kreszta István is velük tartott.

Egy hazában – Nemzetiségi – augusztus 30., vasárnap, 23:07

Korábbi adások>>>

Videó ajánló

Olvasson tovább