Egy hazában: A Nemzetközi Jánošík Napok Folklórfesztivál

Az Egy hazában augusztus 23-i adásának tartalmából:

– Az egynyelvű és egyszokású ország gyenge és esendő – így szól Szent István egyik intelme fiához, Imre Herceghez. Történelmünk több korszakában, többször idézték ezt, bár nem mindig ugyanazt értették alatta. Miklós Péter történész, teológustól először azt kérdeztem, hogy ez a gondolat értelmezhető-e a mai fogalmainkkal?

– Nagyboldogasszony ünnepe a magyarországi horvátok körében jeles nap: ekkor zarándokolnak a hívők a Mária kegyhelyekhez, hogy anyanyelvükön hallgassák a szentmisét. Az Ercsi rác-horvátok is ilyen, több évszázados hagyományt őriznek, a helyi római katolikus templomban gyűlnek össze és a szentmise valamint a körmenet után a kultúrházban folytatják az ünneplést. Így történt ez a augusztus 14-én pénteken is, Pavlekovics András Ercsin járt, ahol a vendég plébánossal, Darnai Ágostonnal, Szili Márkkal, a helyi horvát táncegyüttes vezetőjével, Pálmüller Etelkával, az Ercsi Horvát nemzetiségi Önkormányzat elnökével, és Szili Timeával, a Jorgováni együttes tagjával beszélgetett.

– A Szegedi Szerb Egyházközség, a szegedi szerb Önkormányzat és a Helyi Szerb Közösség szervezésében, a múlt hétvégén tartották a Szerb Ortodoxia Napjait, Szegeden. A szervezők ismét jótékonysági céllal szervezték meg a hagyományos rendezvényt – céljuk egy új harang megvétele.

– A magyarcsanádi román Baptista Imaháznak gyakran vannak romániai vendégei, ugyanis az egykor sok tagot számláló gyülekezetet rendszeresen látogatják az anyaországi hittestvérek. Már többször járt a Csongrád megyei településen a „Missionarul” rézfúvós zenekar is, amelyet két éve alapítottak. A zenészek több Arad megyei gyülekezetet és felekezetet képviselnek. Az együttesben vannak a tagok között baptista és pünkösdista hívők is, de van a zenekarnak egy magyarországi tagja is.

– Képes-ház néven nyílt kiállítás a Bács-Kiskun megyei Császártöltésen 120 felnagyított képből, amely a település történetét mutatja be 1890 és 1950 között. Esküvők, ünnepek és utcák képei elevenítik fel a régi időket a németek által is lakott faluban. A tárlat anyagát Takácsné Stalter Judit polgármester asszony gyűjtötte össze és finanszírozta a kiállítást.

– Az elmúlt héten tartották Csehországban a „Jánosík dukátja” elnevezésű Nemzetközi Folklórfesztivált, ahová rendszeresen hívnak külhoni szlovák együtteseket, közöttük magyarországiakat is. Egy gyönyörű morvaországi skanzen adott otthont idén a találkozónak, ahol három nap alatt 780 szereplő mutatkozhatott be 3 pódiumon és egy nagy szabadtéri színpadon, csaknem 9 ezer néző előtt. Bencsik Jánossal idézzük most fel ennek hangulatát.

Egy hazában – Kossuth – augusztus 23., vasárnap, 13.00

Korábbi adások >>>

(Fotó: Facebook)

Videó ajánló

Olvasson tovább