Csoki Oscaron nyert a magyar praliné

Hallgassa meg!

A Korkóstoló augusztus 23-i adásában:

– Csoki Oscaron nyert a magyar praliné! És nem is egy! A Great Taste Awards-on, a rangos nemzetközi gasztronómiai versenyen, az alig 2 esztendős Sweetic csokoládé manufaktúra termékei, a zöld diós és maccsás-lájmos-gyömbéres bonbonok vitték a prímet. A zöld diós bonbon egy Balaton környéki biogazdálkodásban termesztett dió köré épül, a maccsás-lájmos-gyömbéres pedig a japán maccsa teán alapszik, amelyet lájmmal és gyömbérrel bolondítanak meg a készítők.

– Már nem csak a koncertekről szól, hanem komoly turisztikai vonzerő is a Sziget Fesztivál. Ez az idén is bebizonyosodott. Elég ha csak azt vesszük, hogy több mint 400 ezer látogatót vonzott. Éppen ezért a Magyar Nemzeti Kereskedőház a Veritas Borkereskedéssel karöltve a Sziget árnyas fái alatt borkóstolásra hívta a külföldi fiatalokat, hogy vigyék jó hírét a magyar boroknak, borvidékeknek. Játékos vetélkedő keretében állt össze a nemzetközi borkóstoló csapat. A borbemutatót Németh Ákos, a Magyar Nemzeti Kereskedőház borszakmai tanácsadója vezette, mesélt a borokról, majd Diószegi Dezsővel, a Veritas Borkereskedés kereskedelmi vezetőjével közösen válaszoltak a kérdésekre.

– A téma továbbra is a bor. A helyszín viszont Dörgicse, ahol már a rómaiak idején is készült bor. És olyan tüzes volt, hogy a birodalom más tájain is szívesen kortyolgatták, ha módjuk adódott rá. Vajda Klára a Pántlika Pincészetben és Portán járt, ahol Mucsi Zalán birtokigazgatóval a pince kincseit vették számba.

– Kunal Vermaé és Tushar Gandhié. Barátságukat családjuknak köszönhetik, akik régről ismerték egymást és ha csak tehették, összejártak. Így lett a Delhiben felnőtt Kunal és a Mumbai-i Tushar elválaszthatatlan és miután mindketten Magyarországra kerültek, itt is támogatják egymást. Kunal megnyitotta a Taste of India bisztróját, és Tushar, aki 15 éve él Magyarországon, és jól beszéli a nyelvet, segít neki. Kunal a Delhiben szerzett szakácstudományát mutatja meg az igazi indiai ízek szerelmeseinek Budapesten. Street food ételeiben picit ugyan kevesebb a fűszer, mint Indiában szokás, de ugyanúgy 5-6 órán át készülnek.

– Mátyássy Áron rendező művészcsaládban nőtt fel a Balaton-felvidéken. A balatoni gyerekek kellemes életét élte, horgászattal, erdőjárással igazi szabadsággal. Nagy rajongója volt a nagymamája főztjének, különösen a sajtos húsnak. Mint mindig, a mostani filmje, a szeptembertől már a mozikban látható Víkend, forgatása alatt is jutott ideje rendes ételre, mert szerinte, a forgatás hangulatát is képes befolyásolni az ebéd. Szóval, a vele készült riportunkban szó lesz az evés szeretetéről és az új filmjéről is. Mátyássy Áron filmrendező 2009-ben az Utolsó idők című játékfilmjével mutatkozott be a hazai közönségnek és a Magyar Filmszemle fődíját is megnyerte első munkájával.

Korkóstoló – Kossuth – augusztus 23., vasárnap, 9:30

Korábbi adások!>>>

Videó ajánló

Olvasson tovább