Egyéb

Egy hazában: Dinnyefesztivál Medgyesházán

Az Egy hazában augusztus 16-i adásának tartalmából:

Állandó képviselet Berlinben
Állandó képviselete lesz az európai német kisebbségi szervezeteknek Berlinben. Az Európai Népcsoportok Föderális Uniójának német munkacsoportja Pénzes Évát bízta meg az iroda vezetésével, aki korábban a magyarországi németek ifjúsági szervezetének egyik vezetője volt, és aktívan dolgozott a hazai német nemzetiségért. Erdei Krisztián az irodavezetőt Berlinben érte utol telefonon.

Stilyánovity István utca 
Új nevet kapott Siklós egyik utcája. A helyi Szerb Önkormányzat kezdeményezésére, az utca Stilyánovity István, szerb uralkodó, a Baranya megyei település egykori védelmezőjének nevét vette fel. Mándity Predrág járt az utcaszentelésen, amely előtt, a helyi szerb ortodox templom mellett egy I. világháborús emléket is felavattak.

Dinnyefesztivál Medgyesházán
A dinnyeszezon jelentős időszak a medgyesegyházi embereknek, közöttük a román nemzetiségű termelőknek, minden évben fesztivált is szerveznek a dinnye tiszteletére. Ez is egy alkalom arra, hogy az együttélés értékeit hangsúlyozzák – mondta el Bauer Ádámnak Nagy Béla polgármester.

Horvát Nyári Fesztivál Potonyban
A kis Somogy megyei településen, Potonyban az 1700-as években telepedtek le horvátok. Az ottani közösségnek évszázadokon keresztül sikerült megőrizni anyanyelvét és kultúráját. A horvát lakosság identitásának megtartásán sokat fáradozik a települési, valamint a horvát nemzetiségi önkormányzat is, amely 2006 óta működik Potonyban. A múlt héten megrendezett hagyományos Horvát Nyári Fesztivál is ezt a célt szolgálta. Füri Tamás beszélgetőtársai Reiz Tamás polgármester, és Dudás József, a potonyi Horvát Önkormányzat elnöke.

A szlovák nyelv Répáshután
Egykor megélhetést jelentett Répáshután, ma idegenforgalmi vonzerő lehet az ősi mesterségek: az üveggyártás, a szén-és mészégetés bemutatása. A település polgármesterének, Erdős Tamásnak komoly tervei vannak ezzel kapcsolatban, amelyeket a szlovákiaiakkal szeretne közösen megvalósítani. A leszármazottak annak ellenére, hogy már csak az iskolában tanulják a szlovák nyelvet, mégis fontosnak tartják ismeretét – mondták el Mács Ildikónak, aki először a szlovák középfokú nyelvvizsgára készülő lányokat, Lovász Anettet, Orosz Lillát és Erdős Lorettát kérdezte terveikről.

Egy hazában – Nemzetiségi adások – augusztus 16., vasárnap, 13:00

Korábbi adások >>>

Videó ajánló

Olvasson tovább