Az év tortája a sárgabarack pálinkás karamelltorta a Korkóstolóban

A Korkóstoló augusztus 16-i adásának tartalmából:

– Augusztus 20. gasztronómiai szempontból 8 éve nemcsak a kenyér ünnepe, hanem a tortáké is. Ettől a naptól több száz cukrászdában lehet megkóstolni a győztes sütiket. Az idei nyertes a pannonhalmi sárgabarack pálinkás karamelltorta, amely Szó Gellért salgótarjáni cukrász munkája. A fiatal mester először pályázott, és mindjárt két tortája is bekerült a legjobb 4 közé. Testvérével és édesanyjával együtt keltették életre a salgótarjáni kézműves cukrászdát, amely a hagyományos ízeket megtartva, mégis modern vonalat képvisel. Magyarország Tortája a zamatos magyar sárgabarack, a mandula, a csokoládé és a karamell kombinációjával alkot harmonikus íz kombinációt, egy kis sárgabarack pálinkával megbolondítva.

– Barackos buboréktorta Magyarország cukormentes tortája az idén. Vaslóczki Orsolya, a Horváth cukrászat kreatív cukrásza készítette. Azontúl, hogy ebben a sütiben nincs se cukor, se liszt, az az igazán meglepő, hogy a formáját a pattogtatható buborékcsomagoló-anyag adja. Ízét a sárgabarack és a pirított dió keverékének, valamint a rengeteg vaníliának köszönheti. A Barackos Buboréktorta a Magyarország Cukormentes Tortája versenyen az Egy Csepp Figyelem Alapítvány és a Magyar Cukrász Iparosok Országos Ipartestületének közös pályázatán győzött. Egy szelet torta 11,8 gramm szénhidrátot és 278 kalóriát tartalmaz.

– A bélzete egyenletes porozitású, a héjszerkezete rusztikus. Hogy mi ez? A Szent István-napi győztes kenyér, a sukorópádkai Pedró Pékség tönkölyös kenyerének a jellemzése. A kenyér háromféle búzalisztből, víz, só, burgonyapehely, glutén, élesztő felhasználásával, hosszúérésű kovászos eljárással készül, mesterséges adalékanyagot nem tartalmaz. Azt mondja Vajda Péter, a pékmester, hogy szerinte azért győzött, mert megtalálta az arany középutat a fehér és a reformkenyér között.

– Az Egri Borvidék alig hat esztendős borászata a Tarjányi Pince. Az idén viszont már három boruk is a bordeaux-i Challenge du Vin-en, a borok olimpiájának tartott francia borversenyen nyert díjat különböző kategóriákban. A fő kedvencük a habzóboruk, amelyhez Tarjányi Gyula, a tulajdonos külön gépet is szerkesztett, felesége nem kis örömére.

– Tapas kiállítás nyílt nemrégiben az Iparművészeti Múzeumban. Konyha, asztal, étel. Tematikus felsorolásban látható a spanyol étkezési kultúra minden területe. Ízek, színek, ötletek, humor és érzékiség a csillogóan színes tárgyakban. A tárlat, hasonlóan egy jó kis tapas válogatáshoz, mindenből ad egy kis ízelítőt; designtrendekből, grafikai ötletekből, belsőépítészeti tervekből és bámulatosan merész étel, valamint konyhai eszköz párosításokból.

Koskóstoló – Kossuth – augusztus 16., vasárnap, 9:30

Korábbi adások>>>

Olvasson tovább