×

Túl az Óperencián: Jávor Pál emlékhét

Jávor Pálra emlékezünk.
Az első magyar filmsztárként is gyakran emlegetett színművészre a harmincas években valódi férfiideálként tekintettek. 1930-tól a Vígszínház társulatához tartozott, ahol játékával nem csupán a közönség, hanem a szakma elismerését is kivívta. Színházi sikerei nyomán a filmrendezők is felfigyeltek rá, ennek köszönhetően pedig hamar a filmvilág közkedvelt amorózójává vált. A sorban bemutatott mozik töretlenül növelték népszerűségét, Kabos Gyulával közös filmjei – így például a Csúnya lány, a Nászút féláron és az Elnökkisasszony – pedig az első számú férfisztárrá emelték. A harmincas évek közepétől a Nemzeti Színház színészeként a színpadon is tovább brillírozott, alakításaiért valósággal rajongott az ország. Jávor Pál a negyvenes évekre igazi bálvánnyá vált, hírnevét azonban nem csak külső adottságainak, hanem színészi tehetségének is köszönhette.

Jávor Pál viharos történelmi korban született, és élt. Igazi ideállá vált az emberek szemében, nem csak a filmjei, hanem mély embersége miatt is. Nem külső, hanem belső parancsra cselekedett, mélyen hívő ember volt.

Jávor Pálról rengeteg történet, legenda keringett, de hogy igazából mi történt, és hogy milyen is volt maga az EMBER, arról a színész felesége, Landesmann Olga is mesél.

Járjunk együtt a legenda nyomában!

Szerkesztő-műsorvezető: Nagy Ibolya

Túl az Óperencián műsoroldal >>>

Videó ajánló

Olvasson tovább