Szellem a fazékból: Tartósítás, és ami mögötte van

A Szellem a fazékból szombati adása egy borús témával rukkol elő. Mára napnál világosabb az ellentét ember és élelmiszeripar között: az a tartósítószer, ami az élelmiszerek életét megnöveli, a miénket megrövidíti. A frissen szedett barack két-három napig tartható el, a barackkonzerv két évig. A félkész- és késztermékekkel kétezer adalékanyag kerül a szervezetünkbe – állománymódosító, stabilizátor, ízfokozó, lisztkezelő szer, fényezőanyag, habzást-, tapadást gátló kotyvalék. Ezek asztmát, bőrgyulladást, fejfájást, hányingert, csontritkulást okozhatnak, némelyikük – főként más vegyületekkel reakcióba lépve – rákkeltő is lehet. A legújabb tanulmányok szerint étrendünk még az agyműködésünket is befolyásolja. Elgondolkodtató témánkban szakértő beszélgetőtársakra lel Vinkó József. Benda Judit, gyógyszerész, egészségtanácsadó és Tóth Gábor élelmiszeripari mérnök segít kiutat találni mindenkinek, aki ezúttal is Vinkó József történeteit választja a szombati ebédfőzés mellé, mögé.

Szellem a fazékból – Kossuth – augusztus 8., szombat, 9:30

Korábbi adások >>>

Olvasson tovább