Egyéb

Egy hazában: Harmonikatábor Mohácson

Az Egy hazában augusztus 9-i adásának tartalmából:

– Az elmúlt tanévben ünnepelte a Szegedi Egyetem Juhász Gyula Főiskola román irodalom- és nyelvtanszéke fennállásának 65. évfordulóját. Ez alkalomból jelent meg nemrégiben a tanszék által kiadott „Convieţuirea-Együttélés” c. folyóirat legújabb száma, amelyet teljes terjedelemében ennek az évfordulónak szenteltek. A bevezetőben  Marsi István dékán mond köszöntőt, akit először arról kérdezett Kaupert Júlia, hogy milyen missziót tölt ma be ez a tanszék?

– Idén ünnepli megalakulásának 15.évfordulóját a Croatica Kulturális,információs és Kiadói Kft. amelyet közösen hozott létre a Magyarországi Horvátok Szövetsége és az Országos Horvát Önkormányzat. Ebből az alkalomból kérte mikrofon elé Pavlekovics András a cég ügyvezető igazgatóját, Horváth Csabát.

– A nyári szünetben a gyerekek többsége nem akar reggel korán felkelni és naponta kötött programokon részt venni, a mohácsi német harmonikatábor mégis hatalmas népszerűségnek örvend. Az egy hetes rendezvényen a szervezőkkel és a résztvevőkkel is beszélgetett Schulteisz Gábor.

– A magyar női strandkézilabdások a közelmúltban ismét nagy örömöt szereztek a szurkolóiknak, hiszen idén is Európa-bajnokok lettek. A spanyolországi  Lloret de Mar-i kontinens-torna döntőjében, a mieink szétlövéssel győzték le Norvégiát. A magyar női válogatott legeredményesebb játékosa a döntőben a budakalászi szerb nemzetiségű  Fekete Bozsáná volt, aki 16 pontot  szerzett a norvégok ellen. Vele beszélgetett Mándity  Predrág.

– A magyarországi közönség számára sem ismeretlen Gaya és Karen Arutyunyan együttese, az örmény ethno-rock nagyköveteként is számontartott Deti Picasso. De egy másik budapesti zenekar, a Watikan Punk Balett is fűződik  nevükhöz. A Deti Picasso nemrégiben tért haza Jerevánból. Gaya Arutyunyan-nal, és a zenekar menedzserével, Kozlov Sándorral Oganova Eranyak beszélgetett.

Egy hazában – Nemzetiségi adások – augusztus 9., vasárnap, 13:00

Korábbi adások >>>

Videó ajánló

Olvasson tovább