×

Danyiil Harmsz: Optikai csalódás

A tavalyi Legénytoll – zenés irodalmi kabaréhoz hasonlóan ezúttal Danyiil Harmsz történeteiből és verseiből nyújtunk szórakoztató válogatást. Harmsz az orosz abszurd egyik legkiemelkedőbb alakja. Műveit racionális elemekből összeálló irracionalitás és nyelvi mágia jellemzi. Témái az értékek és fogalmak relatívvá válását érzékeltetik. Írásaiban bohózati elemek, nyers brutalitás, vagy épp ellenkezőleg, finom érzékiség és lírai attitűd van jelen. A versek, gyermekversek, karcolatok, példázatok, „egyperces” novellák egy olyan világban születtek (a 20-as, 30-as évek Szovjetuniójában), amikor minden értelmetlennek tűnt, a valóság abszurddá vált – de humoruk (Hetényi Zsuzsa fordítása) ma is élő, ihlető erejű, mint Darvas Kristóf a hangjátékhoz írt számai is bizonyítják. A hangkulisszák a 20-as, 30-as évek expresszionizmusát, futurizmusát idézik.

A szerzőről:
Harmsz (1905-1942) a sztálini rendszer áldozata lett, noha nem végezték ki. Már fiatalon kilógott mindenféle hivatalos keretek közül, nem illett az iskolákba, szervezetekbe. Számtalan írói álneve közül maradt végül a Harmsznál. Az orosz avantgárd hatása alatt érlelődött művészete, az ún. Reális Művészet Egyesülése csoportosulás kulcsfigurájaként, amely az abszurd ábrázolást tartotta egyedül reálisnak. A csoport botrányokkal kísért performanszokat tartott, a leghíresebbet 1928-ban, ahol együtt mutattak be színdarabot, filmet, verseket, prózát. Harmsz ezt követően nem tudott publikálni, betiltották, majd száműzték, hazatérése után éhezett. A háború kitörésekor a katonai szolgálattól rettegve megtagadta a bevonulást, így 1941. augusztusában ismét letartóztatták. A főbelövéstől félve őrültnek tettette magát, és már a leningrádi blokád idején a börtönkórház pszichiátriáján halt meg.” – Hetényi Zsuzsa

A műsorról:
OPTIKAI CSALÓDÁS
Danyiil Harmsz történetei és versei

Zene: Darvas Kristóf
Ének: Roszik Hella és Katona László
Közreműködött: Dudás Zsombor
Fordította: Hetényi Zsuzsa
Gyártásvezető: Gönczi Dorottya
Zenei szerkesztő: Kakó Gyula
Szerkesztő és dramaturg: Cseicsner Otília

A történeteket a Színház- és Filmművészeti Egyetem III. éves színész hallgatói: Baki Dániel, Blahó Gergely, Bodoky Márk, Dér Zsolt, Ember Márk, Figeczky Bence, Georgita Máté Dezső, Gyöngyösi Zoltán, Kiss Andrea, Medveczky Balázs, Olasz Renátó, Osváth Judit, Papp Endre és Rujder Vivien — Hegedűs D. Géza és Máté Gábor vezetésével adták elő.

A dalokat Darvas Kristóf zenéjével Roszik Hella és Katona László énekelte.

Az Utamba ha kerül lányka, Édes kis Fefjulinykám, Vendégségbe mentünk kezdetű dalok Szilágyi Ákos, az Eltűnés Rab Zsuzsa, illetve Egy dal a boldogságról és a mocsokról Szabó T. Anna fordításában hangzott el.

A felvételeket Tánczos Tamás és Liszkai Károly készítette a Magyar Rádió 20-as stúdiójában.

Rádiószínház – Kossuth – október 10., szombat, 21:04

Optikai csalódásról Cseicsner Otíliával a Belépőben >>>

Tovább a rádiószínház oldalára>>>

Videó ajánló

Olvasson tovább