Korkóstoló: Magyar lecsó Torontóban

A Korkóstoló augusztus 2-i adásának tartalmából:

Hallgassa meg!

– Nagy Alföldi Kóstolón jártunk a múlt hétvégén, ahol a régió 3 borvidéke mutatkozott be: a kunsági, a csongrádi és a Hajós-bajai. Az ország egyik legnagyobb bortermelő vidékéről származó borok jelentős fejlődésnek indultak. Nem véletlen, hogy a vidék két borásza is volt már az Év Bortermelője. Vége a pancsolt boroknak, ma már kiváló szőlőfajtákkal dolgoznak a helyi borászok.

– A Balaton-felvidéken, Köveskálon található a Káli Art Inn étterem és szálloda. Miután új tulajdonosai felfedezték szépségét, nyugalmát, először művészház, majd szálloda lett, amelynek étterme az ízeken keresztül mutatja be a Káli-medencét. A szálloda kertjében a bazsalikom, a kakukkfű, a csombor és a majoránna éppúgy megterem, mint a paradicsom, a mandula, az alma, a birsalma vagy az őszibarack.

– Tombor Nelli, volt modell egy videófilmnek köszönhetően, toronymagasan a legtöbb közönségszavazattal jutott be New York legmenőbb gasztronómiai iskolájába, a The Institute of Culinary Educationbe. Itt New York legsikeresebb séfjei, étteremvezetői tanítják a vendéglátás tudományát, a tanári kar több tagja nemcsak olvasott a Michelin-csillagról…

– Zsidó streetfood Pesten. Tóth Richárd világjáró kreatív szakács miután évekig dolgozott Izraelben magyar séfként, és a hely ízeit, fűszereit, gasztronómiai különlegességeit megismerte, tudományát saját konyhájában akarta megmutatni. Kedvence a töltött knish (knis), ami askenázi lengyel zsidók receptje alapján készül, van báránnyal töltött és zöldséges is vegetáriánusoknak. Ezen kívül kedvence még a marhapofa. De persze ehetünk igazi tabulét is, petrezselyemmel, bulgurral és korianderrel. A zsidó konyha épp olyan sokszínű és összetett, mint a klezmer zene, sok-sok nemzet sok-sok ötlete, íze jelenik meg benne.

– Rófusz Ferenc A légy című rajzfilmjével bizonyította be elsőként, hogy a magyaroknak is elérhető az Oscar-díj. Ez 1981-ben történt, aztán 7 évvel később családjával Kanadába költözött. A torontói Nelvana animációs cégnél helyezkedett el, majd ’91-ben létrehozta saját vállalkozását, a Super Fly Films Inc-t. 2001-ben visszaköltözött Budapestre.  Gyermekei, Ádám és Dániel Torontóban maradtak, de imádják Magyarországot. Dániel barátnője, Daniella pedig különösen nagy rajongója Budapestnek és a gasztronómiának. Egyre több tipikus magyar ételt tud elkészíteni, úgyhogy a fiúknak kint sincs hiányuk a magyar kosztból. Torontói kertjükben magyar paprikát és paradicsomot termesztenek, hogy magyar lecsót készítsenek. Korkóstolós beszélgetés rajzfilmről, gyerekekről és nem éppen diétás étkekről.

Koskóstoló – Kossuth – augusztus 2., vasárnap, 9:30

Korábbi adások>>>

Olvasson tovább