Búvárverseny Pag szigetén

Az Alpok, a Duna és az Adria mentén fekvő országok közös televíziós magazinja.

A július 30-i adás tartalmából:

– Pontosan 100 évvel ezelőtt üzent hadat az Olasz Királyság egykori szövetségesének, az Osztrák-Magyar Monarchiának  egy titkos egyezmény megkötése után, amely Olaszországnak ítélte a Brenner mellett húzódó határterületet, Isztria egyes részeit és Trieszt kikötővárosát. Az innsbrucki Tiroli Tartományi Múzeumban rendezett kiállítás ezt a drámai fordulatot idézi fel „Hazai front” címen.

-A kert jótékony hatását ösztönösen felismerve, az előkelő családok évezredeken át óriási összegeket fordítottak a nyugalom eme szigeteinek létrehozására.  A babiloni függőkertektől a versailles-i kastély parkjáig a kerteket még az aranynál is többre becsülték.  A Kecskeméthez közel fekvő Hetényegyházán  igazi  édenkertet  varázsolt a családja és a barátai örömére  az a szír származású fotóművész,  aki  közel 50  éve még diákként  érkezett  Magyarországra. Családot is itt alapított és fotóművész karrierje is innen indult el.

– Az adriai régió évenként megrendezésre kerülő legnagyobb víz alatti látványosságára 2013-tól Pag szigetén kerül sor. A harmadszor megrendezett versenyre a víz alatti világ több mint háromszáz szerelmese érkezett a világ minden tájától.

-A szlovén Felső-Posočje vidékén a helybéliek népszerűsíteni próbálják a sajtból készült túrót és a tejsavót, amelyet az elődök néhány évtizeddel ezelőtt még mindennap használtak az étkezésekhez. Az úgynevezett albumintúró és a tejsavó, gyógyító tulajdonságának és felbecsülhetetlen tápértékének köszönhetően napjainkban ismét a figyelem középpontjába került.

– Az 1900-ban született festő és szobrász, Tone Kralj a mai olasz-szlovén-osztrák hármas határ térségében élt és alkotott. Az 1930-as években festette azokat a vallási tárgyú műveit, amelyeknek többrétű szimbolikája jól érzékelhetően utal az I. világháború borzalmaira. Ugyanakkor ezek a festmények a nemzetek testvériségének és az egyetemes jó végső győzelmének a hitét is őrzik.

Szerkesztő: Sári Zsuzsa

Alpok-Duna-Adria  – Duna – Július 30., csütörtök, 6:30
Ismétlés – Duna World – Július 30., csütörtök, 12:32

Korábbi adások>>>

Olvasson tovább