Szellem a fazékból: Czifray István szakácskönyve

Hallgassa meg!

Czifray István szakácskönyve a XIX. század legfontosabb magyar receptgyűjteménye. Ez a könyv vetett véget a középkori ízvilágnak, az erdélyi főúri gasztronómia egyeduralmának és megteremtette a modern polgári konyhát. A két kalózkiadással együtt – 1816 és 1888 között – tízszer jelent meg, uralta az egész Reformkort. Ráadásul ez az első olyan főzőkönyvünk, amelynek a szerzőjét ismerjük. De az is lehet, hogy nem ismerjük. így indul a “Szellem a fazékból” krimikiadása.

Létezett egyáltalán Czifray István? Ha igen, miért hiányoznak a rá utaló források? És ha nem, ki írta a könyvet? És ki volt a könyv ihletője, Rózsika? Lehet, hogy ő sem létezett? Ha meghallgatják szombati műsorunkat, minden titokra fény derül. És közben remek recepteket élvezhetnek. A műsor vezetője Vinkó József hol sűríti, hol oszlatja a homályt.
A vendégek – Horváth Dezső, a legnagyobb magyar szakácskönyvgyűjtő, és Molnár B. Tamás, séf – hol bogozzák a rejtélyt, hol a vállukat vonogatják. Csak egyben lehetnek biztosak a műsor hallgatói. Jól fognak szórakozni ebben a szombat délelőtti fél órában.

Tovább a műsoroldalra>>>

(Fotó: Wikipedia)

Olvasson tovább