Kékszalag és ViceBalaton a Korkóstolóban

A Korkóstoló július 12-i adásának tartalmából:

Hallgassa meg az adást!

– Július első hétvégéjén a pesti ügetőn a Derby és Gasztroangyal Fesztivál kínált szórakoztató és sok-sok ízzel csábító programot. Itt találkoztunk Kati nénivel, azaz Törökné Dancsó Katalinnal és annak fantasztikus feketeszeder költeményeivel. Bár a Kárpát-medence kiválóan alkalmas a szedertermesztésre, ennek ellenére csak kevesen foglalkoznak vele Magyarországon. Kati néni a Vajdaságból, Adáról jött, ahol férjével, Török Árpáddal 30 éve dolgoznak a családi gazdaságukban és nagyon is hisznek ebben a piros gyümölcsben.

– Maradunk a gasztrofesztivál részvevőinél: Szöllős László őstermelő átvéve a családi gazdaságot évtizedek óta szaporítja Hajdúhadháza különleges, semmilyen más káposztához nem hasonlítható vékony levelűjét. Azt mondja, tartja a lelket a hadházi lapos káposztában. Ennek érdekében aktívan részt vesz az őszi Hadházi Káposztás napokon, a konferenciákat és a kétkezi munkát sem veti meg; termeszti, gyalulja, savanyítja kedvenc növényét és igyekszik minél több emberrel megismertetni a vékonylevelű jótékony hatását.

– A Balatonnál a legendás Kékszalag vitorlásversenyt már nemcsak a hajósok jegyzik fel a naptárukba, hanem a bor és gasztronómia szerelmesei is. Ilyenkor a balatonfüredi Tagore sétányon a borászoké, a vízen a vitorlásoké a főszerep. A VinceBalaton Borfesztiválon Halasi Gergellyel, a Villányi Halasi Pincészet vezetőjével beszélgetettünk és bort kóstoltunk.

– Az Év Bortermelője Tokaj Hegyalján Rakaczki Gábor, a Sauska Tokaj főborásza. 18 éve van a pályán. Szőlész-borász szakmérnök. Dolgozott az Egyesült Államokban, 2009 óta irányítja a tokaji Sauska pincészet munkáját. Számára a bor munka és kikapcsolódás egyben, igaz, azért szeret kerékpározni és fotózni is a szabadidejében. Utóbbit ráadásul össze is tudja kötni a borkészítéssel, mert szerinte mindkettő az apró részletek felfedezéséről és megörökítéséről szól.

Szilágyi Tibor színművész tud főzni, arról pedig egyenesen papírja is van, hogy tud bort kóstolni. Igazi bevállalós, kíváncsi ínyenc. Kossuth-díj és számos más elismerés, rengeteg film- és színpadi szerep, rendezés van a háta mögött, a Halhatatlanok társulatának örökös tagja. Emlékeiből és töprengéseiből naplót írt a pályán töltött fél évszázadról, ami aztán nemrégiben könyv formájában is megjelent, a címe „Katonai szakképzettsége: színész”.

Korkóstoló – Kossuth – július 12., vasárnap, 9:30

Korábbi adások>>>

(Fotó: Facebook)

Videó ajánló

Olvasson tovább