A séf a pezsgőkészítő a harmónikás és a színigazgató

A Korkóstoló július 5-i adásának tartalmából:

Hallgassa meg!

– Várvizi Péter 16 évesen lobbant szerelemre a gasztronómia iránt. Egy csereprogramnak köszönhetően egy hetet egy Párizs melletti városkában tölthetett. – Nekem ez a hét jószerivel csak az evésről szólt – mesélte sok-sok évvel később egy interjúban. – Olyan étkezési kultúrával szembesültem, amilyet addig elképzelni sem tudtam. Három szakácskönyvvel tértem haza, és ettől kezdve rendesen tanultam franciául. Várvizi Péter 36 évesen a tavalyi Bocuse d’Oron a magyar csapat kapitánya volt. Érettségi után végigjárta Franciaország Michelin csillagos éttermeit, sokszor kosztért, kvártélyért dolgozott. De járt Olaszorszországban és Japánban is. Tudását hazahozta, most a Larus étterem séfje.

– Garamvári Vencel szenvedélyes pezsgőkészítő és a champagne-i iskola híve. Sokáig kellett várnia, míg önerőből, saját szőlőből a balatonlellei pincészetben elkészíthette Vincent pezsgőit. De megcsinálta, és viszi a klasszikus champagne-i vonalat, vagyis az erjesztés, érlelés, likőrözés ugyanabban a palackban történik, melyben a pezsgő később a fogyasztóhoz kerül.

– David Yengibarian harmonikával a hátán 19 évesen Örményországból elindult és nekivágott a nagyvilágnak. 1995-öt írtunk. Budapest – amelyről eddig csak a földrajz órán hallott – az útjába esett. Ő pedig szinte azonnal beleszeretett a városba. Elhatározta, hogy itt marad, és megtanul magyarul. Kezdetben egy salátabárban muzsikált, az igazi fordulópontot az hozta, amikor – az azóta már elhunyt – Halász Péter avantgard művész a figyelmébe ajánlotta az argentin zenész, Astor Piazzolla lemezeit. David Yengibarian ma már nemzetközileg elismert harmonikaművész.

– A rétes valószínűleg török hatásra került a magyar konyhába. A paraszti világ ünnepi étele volt, lakodalmak, keresztelők ünnepi étkezéseinek csúcspontja, sósan és édesen egyaránt fogyasztjuk ma is. A legrégebbi réteseket mákkal, túróval, a sósakat káposztával, répával töltötték. Ma ezeken kívül a túrós meggyes, az almás, az almás-mákos a leginkább közkedveltek. A rétes nyújtás érdekes, táncra emlékeztető mozdulatsor. A művelet szokatlan, de egyáltalán nem lehetetlen. Egyszerre kell hozzá óriási türelem, ügyesség és ritmusérzék. Aki ráérez a mozdulatra, annak menni fog, aki nem, az lyukat gyárt. Gyöngyöspatán a Péter-Páli palócnapokon rétest nyújtottunk.

– Jordán Tamás legalább öt színházban játszik, rendez, a szombathelyi Weöres Sándor Színház igazgatója. Fáradhatatlanul jön-megy, játszik, beszélget és főz. Na meg eszik! Jókat, jó helyeken. Övé a legjobb lecsó és szívesen emlékszik arra, hogyan regenerálódtak a nagy színházi bulik után Molnár Piroskával a legendás kaposvári évek alatt. A Kossuth-díjas színészművészt bemutatni senkinek sem kell, de pogácsa élményeiről és bevert hús receptjéről talán most hallanak majd először.

Korkóstoló – Kossuth – július 5., vasárnap, 9:30

Korábbi adások>>>

Olvasson tovább