×

Túl az Óperencián: Huszti Péter

A Kossuth- és Jászai Mari-díjas érdemes és kiváló művész, a Nemzet Művésze 1944-ben született Budapesten. A Színház- és Filmművészeti Főiskolán 1966-ban végzett, ezután pedig a Madách Színházhoz került. A hatvanas évek végétől játékfilmek állandó szereplőjévé is vált, ismert szerepei közé tartozik Ibsen Peer Gyntje, illetve a Fekete gyémántok Berend Ivánja. 1974-ben tanárként tért vissza felsőfokú tanulmányainak helyszínére, 1988-tól tanszékvezetőként, 1994 és 2001 között pedig rektorként dolgozott a 2000 óta egyetemként működő intézményben. A nyolcvanas évek eleje óta rendez, 1989-től 1994-ig a Madách Kamara művészeti vezetője volt. Elsősorban klasszikus drámai szerepek megformálásával vívta ki a megbecsülést (Hamlet, Lear király, Versinyin, Treoljov, Cyrano), de zenés színpadon is sikereket aratott, például a Hegedűs a háztetőn Tevje szerepében.
Csodálatos művész, legendás pedagógus, olyan, akinek „minden szava aranyat ér”. Hallgassuk együtt a hét minden napján Huszti Pétert, mert biztos vagyok benne, hogy a hét végére ismét többek leszünk általa.

A beszélgetések mellett természetesen megannyi dal, sanzon is felcsendül Huszti Péter előadásában, melyeket a Magyar Rádió archívumából, valamint az Operettszínház felvételeiből válogattam.

Szerkesztő-műsorvezető: Nagy Ibolya

Videó ajánló

Olvasson tovább