Mezítláb a Triglavon

Az Alpok, a Duna és az Adria mentén fekvő országok közös televíziós magazinja.

A július 2-i adás tartalmából:

– Bécstől mintegy 40 km-re északra, az ernstbrunni vadasparkban világszerte egyedülálló tudományos kutatóközpont működik. Osztrák, német és magyar magatartáskutatók vizsgálják a hasonlóságokat farkasok, kutyák és emberek között. A tudományos érdeklődés elsősorban a farkasok és kutyák együttműködéssel kapcsolatos szellemi képességeire és az abból adódó, fajtársaikhoz és az emberekhez kötődő kapcsolataikra vonatkozik.

– Dalmácia hallatán mindenki a tengerre, a napozásra és a fürdésre gondol. Dalmatinska Zagora kevésbé ismert, de nem kevésbé varázslatos vidék, tele természeti kincsekkel, kulturális nevezetességekkel és régészeti leletekkel. A Horvát Idegenforgalmi Közösség most azon dolgozik, hogy a tengerpartra látogató turistákkal megismertesse a dalmát hátország nevezetességeit is.

– Az elmúlt évszázadban egyre inkább előtérbe került a visszatérés a természetbe és így kezdett el újra kibontakozni a vágy egyesekben a mezítláb járás iránt. A Szlovéniai Mezítlábasok Egyesülete úgy tartja, hogy a mezítláb járás fizikai és lelki oldalról is pozitív hatású. A legedzettebb talpúak még az ország legmagasabb hegyére, a Triglavra is felmerészkednek…

– Egyike a legutolsóknak az a bajor muzsikus, aki asztali hegedűn játszik. Ezt a hangszert ma már alig ismerik, nem is készítik. Ugyan vonóval szólaltatják meg, de a citerához hasonlít. A környéken nincs is már olyan hangszerkészítő, aki asztali hegedűt készítene.

– Ha az egy évben termesztett szőregi rózsatöveket egymás mellé tennénk, az a Duna medre mentén, a forrástól egészen a Fekete tengerig érne. A rózsa hazájában, Szőregen a termesztők minden év júniusában háromnapos programsorozattal ünneplik Európa-szerte híres virágaikat. Ilyenkor virágdíszbe öltözik a település és az érdeklődők megismerhetik a Szőreg környéki földeken folyó napi munkát. A fő látványosság mégis a karneváli felvonulás, ahol több százezer rózsaszállal feldíszített ünnepi menet vonul végig a település utcáin.

Alpok-Duna-Adria – Duna TV – július 2. csütörtök 6:30
Ismétlés: Duna World – július 2. csütörtök 12:30

Szerkesztő: Sári Zsuzsa

Korábbi adások>>>

Olvasson tovább