Egyéb

Kézműves tábor szerb nyelvet tanuló diákok számára

Az Egy hazában június 28-i adásának tartalmából:

– Az Országos Szlovák Önkormányzat Közgyűlése új vezetőket nevezett ki intézményei élére. A legnagyobb újonnan létrehozott intézmény, a Magyarországi Szlovákok Kulturális Intézetének feladata a hazai szlovákság kulturájának ápolása, ideértve a szellemi és a tárgyi örökséget is. Az Intézet felelős a múltért a jövőért és a jelenért is – mondta el a három részlegből álló intézmény igazgatója.

– A Méhkeréki Román Nemzetiségű Kétnyelvű Általános Iskola a következő tanévet is a Klebersberg Intézményfenntartó Központ gondoskodása alatt kezdi meg. Méhkerék Község Román Nemzetiségi Települési Önkormányzata szerette volna átvenni az iskolát. Korábban az Országos Román Önkormányzat támogatta a kezdeményezést, de utólag megváltoztatta véleményét. Mi történt az utóbbi hónapokban?

– A Lórévi Nemzetiségi Hagyományőrző Egyesület és a belgrádi Izvor Egyesület első alkalommal szervezett kézműves tábort a magyarországi általános iskolákban szerb nyelvet tanuló diákok számára. A tábornak Lórév község adott otthont – a helyi Művelődési Otthonba Mándity Predrág is ellátogatott.

– Antunovity János kalocsai püspök születésének 200. évfordulója alkalmából háromnapos ünnepségsorozatot tartottak Szabadkán és Kalocsán. A zárórendezvényen ott volt Füri Tamás is, aki Blazsetin Istvánnal, a Magyarországi Horvátok Tudományos Intézetének igazgatójával, valamint Szabó Lászlóval, a kalocsai Horvát Nemzetiségi Önkormányzat elnökével beszélgetett.

– Az elmúlt hétvégén ötödik alkalommal tartották meg a Ruszin Pincenapot Szikszón. Az ottani vidék ruszin borászati hagyományairól és ruszin közösségeiről Oganova Eranyak érdeklődött.

Egy hazában – Nemzetiségi – Június 28., vasárnap, 13:00

Tovább a műsoroldalra>>>

Videó ajánló

Olvasson tovább