Egyéb

Ballagás a battonyai Szerb Általános Iskolában

Az Egy hazában című műsor következő adásában:

A battonyai Szerb Általános Iskolában is véget ért a tanév, elballagtak a nyolcadik osztályos tanulók. Az öröm könnyeibe kicsit a szomorúságé is vegyült, hiszen igen szeretett közösségtől búcsúztak a végzős diákok.

Szinte minden hazai német település kínál az iskolás gyerekeknek nyári elfoglaltságot, énekes, táncos, barkácsolós táborok keretében. A táborok száma nőtt az elmút években, és a szórakozást kínáló rendezvények képesek a múlt kincseit a mai modern csomagolásban úgy bemutatni, hogy a gyerekeknek maradandó élményt nyújtsanak.

Nemrégiben rendezték meg a budapesti XIII. Kerület Nemzetiségi Fesztiválját. Zenével tánccal, kirakodóvásárral, a nemzetiségek ételkülönlegességeivel várták az érdeklődőket a Szent Mihály templom kertjébe.

Az elmúlt hétvégén ünnepelte fennállásának 50. évfordulóját a Pilisszentkereszti Pávakör. Az együttes fél évszázad alatt sok szakmai elismerésben részesült, és ma is kiváló minősítéssel szerepel a különböző versenyeken. A titkuk talán az, hogy a mai napig úgy adják elő a szlovák népdalokat, ahogy azt elődeiktől megtanulták. Az ünnepségen a Külhoni Szlovákok Hivatalának képviselői Emlékplakettet adtak át a Molnár Pálnénak, a pávakör szakmai vezetőjének, aki már az énekkar megalakulásánál is bábáskodott.

Magyarországi turnén mutatta be régizenei műsorát a kolozsvári Flauto Dolce együttes. Szegeden, az egyetem Zeneművészeti Karának kamaratermében is képzeletbelei utazást tehetett a közönség egy olyan zenei világban, amely évszázadokkal ezelőtt született.

Egy hazában – Nemzetiségi – június 21., vasárnap, 13:00

Korábbi adások >>>

Videó ajánló

Olvasson tovább