Napközben: Mindent a szúnyogirtásról

A Napközben június 18-i adásának tartalmából:

Alvászavar
Idén tavasztól, a jogosítvány megújításához szükséges egészségügyi alkalmassági vizsgálat része az alvás közbeni légzészavar kiszűrése is. Amennyiben felmerül a betegség gyanúja, a jogosítvány megszerzése hónapokig elhúzódhat. De hogyan győződhetünk meg arról, hogy valaki nem pusztán fáradt, hanem alvászavaros? Milyen típusait ismerjük a betegségnek? Mi vezet alvási apnoehoz?

Hallgassa meg!

Az Emberi Erőforrások Minisztériuma szerint a teljes magyar felnőtt lakosság kettő-négy százaléka, tehát több százezer ember szenved a betegségben. 2014-ben 290 közlekedési balesetet történt az utakon azért, mert a vezető elaludt a volánnál, ezért tartják szükségesnek a vizsgálatot.

Az utakon vezetés közben jól érezhető, hogy a lakosság nagy része ingerült, kimerült, fáradt, de megakadályozható-e, hogy ez ne vezessen komoly balesetekhez?

Otthoncsere
Ingyen szállás, avagy otthoncsere. Sokan félnek tőle, sokan nagy kalandnak tarják. Már nálunk is bárki regisztrálhat az oldalon, és valóban a világ bármely pontján szerezhet barátokat, cserelakást a nyaraláshoz. Hogyan működik a rendszer? Mennyire biztonságos? Az utazás a kaland, vagy a barátság kötése a hangsúlyos? Nem jelent-e konkurenciát a hazai otthoncsere oldal például a falusi turizmus számára? Tapasztalatokat összegzünk.

Hallgassa meg!

Szúnyogirtó
A Balatonnál már zajlik a kémiai irtás, de mindenki maga körül is igyekszik távol tartani a szúnyogokat. Ki krémet, ki sprayt, ki füstölőt, ki elektromos riasztót használ. Az elektromosságra párologtató ki lapocskák valóban elriasztják, elkábítják a szúnyogokat, de vajon ha ilyen hatékonyak a rovarokkal szemben, nem károsak-e ránk? Lehet-e például kisgyermek szobájában használni? Vannak, melyek fejfájásos tüneteket idéznek elő. A muskátli az ablakban állítólag távoltartj a kellemetlen vérszívókat, hálót bárki feltehet, milyen hagyományos módszerekkel védekezhetünk még?

Hallgassa meg!

Hagyományőr egyesületek
Lovagi torna, íjász bemutató, huszár felvonulás, és még számtalan hagyományőrző rendezvény vár minket a nyáron is. Külföldön is találkozhatunk korhű ruhába öltözött zászlósokkal, lovagokkal, római katonákkal, de nálunk is reneszánszukat élik ezek a közösségek. Mi a célja ezeknek a csoportoknak? Egy-egy látványos bemutatkozáson túl, miből áll a hagyományőrzésük?Kik csatlakoznak hozzájuk és miért? Mit adnak hozzá egy város kultúrájához, illetve hogyan építheti rájuk programjait egy város, mint például Eger? És persze miért érdemes nekünk megnézni például a magyar agár hagyományőrzők, vagy az egri vitézek bemutatóját?

Hallgassa meg!

Napközben – Kossuth – június 18., csütörtök, 9:00

Korábbi adások >>>

Videó ajánló

Olvasson tovább