Egy élő legenda: Jevgenyij Nyesztyerenko a Lemezelőben

A 20. század egyik legnagyobb basszistája két és fél órás exkluzív interjút adott műsorunknak bécsi otthonában. A riporter: Madarász Zsolt. /A Lemezelő 2015. január 18-i adásának ismétlése/

Jevgenyij Nyesztyerenko 1970-ben megnyerte a moszkvai nemzetközi Csajkovszkij énekversenyt. Egy év múlva már a moszkvai Nagyszínház vezető énekese volt. Élete legboldogabb napjának máig 1972. június 22-ét tartja, amikor a Bolsoj színpadán Glinka Ruszlán és Ludmilla című operájában debütált.

Jevgenyij Nyesztyerenko magyar hangja: Szilágyi Tibor Jevgenyij Nyesztyerenko magyar hangja: Szilágyi Tibor

Jevgenyij Nyesztyerenko több mint 3500 koncertet adott – karrierje csúcsán évente 250-et- , 70 lemezfelvételt készített, 80 opera vezető szerepét énekelte, több mint húszat eredeti nyelven. Kamaraénekesként és oratóriumokban is fellépett, repertoárja ötszáz dalt, népdalt és románcot ölel fel. Hangját megcsodálhatta a New York-i Metropolitan, a londoni Covent Garden, a Bécsi Állami Operaház közönsége, Jelena Obrazcovával ők voltak a milánói Scala első orosz énekesei.

Élete első külföldi fellépése Magyarországon volt 1970-ben, és saját bevallása szerint Olaszország után talán itt lépett föl a leggyakrabban. 1981-ben Ferencsik János vezényletével vette föl A kékszakállú herceg várát, 1985-ben első külföldiként ő énekelte Budapesten magyarul Bartók operáját.

Lemezelő – Bartók – június 14., vasárnap, 16:00

A Lemezelő korábbi adásai >>>

Olvasson tovább