Ha nyár, akkor fagylat! A Korkóstolóban az Opera Royal

A Korkóstoló június 14-ei adásának tartalmából:

Hallgassa meg az adást!

– Belga csokoládéból készült, mogyorós ostya-törmelékkel és fehér csokoládéval rétegelt Opera Royal az év fagylaltja. A Magyar Cukrász Iparosok Országos Ipartestülete 18. alkalommal rendezte meg a versenyt; 41 csapat 2-2 fagylalttal nevezett. A pátyi Cafe Trevi Cukrászda nyert a soltvadkerti fagyicsatában. A tulajdonos és a cukrász együtt kísérletezte ki a győztes édességet. Mindketten Róma és a Trevi-kút rajongói, innen az olasz fagylalt imádatuk is.

– Ugyancsak verseny lesz a téma, de a helyszín nem cukrászda és nem trendi étterem, hanem a süttői Szépkorúak Idősek Otthonának kerthelyisége és konyhája. Itt két fiatal szakácstanonc méri össze főzési tudását. Március óta rendszeresek az otthonban a gasztroviadalok, amelyeken alkalmanként két-két séfjelölt ragad fakanalat, és próbálj lefőzni a másikat. A szakavatott zsűri meg figyel és értékel. A döntő decemberben lesz. A versenyen a fiatalok megmutathatják, mit tudnak, a zsűri szemezgethet a szakácstanoncok között, akikkel később akár közös munkába is kezdhet, az idősek pedig jól szórakozhatnak, sőt, jót ehetnek a versenyzőkkel és a zsűrivel együtt.

– Tóth-Deme Miklós egykori piarista diák leginkább a terek, épületek tervezéséhez ért. 4 évvel ezelőtt azonban a pesti Piarista közben nemcsak megtervezte a Monk’s Bisztrót, hanem a vendéglátásba is belefogott. A hely neve szerzetest jelent, stílusa egyszerre puritán és elegáns. Látványkonyhája az éhes vándorokat is lefoglalja egy ideig. A koszton az is meglátszik, hogy Kotra Zoltán, a séf sűrűn forgatja Simai Kristóf piarista szerzetes kéziratos szakácskönyvét.

– Egyre-másra nyílnak a zöldség- és gyümölcsleveket kínáló kis üzletek. Gráf Jennifer és Nemesvölgyi Attila már régóta benne van a hazai gasztrokultúra sűrűjében. Jennifer újságíróként kezdte, ma léböjt-táborokat szervez és szenvedéllyel kísérletezik gyümölcsökkel, zöldségekkel, fűszerekkel. Nemesvölgyi Attila kamasz kora óta dolgozik a vendéglátásban, Sarki Fűszeresként ismeri az igényeket és a trendeket. Közös alkotásuk a TüTü turmix-és gyümölcslébár.

– Rántott hús a la Dragomán. A Korkóstolóban Dragomán György író főz, pontosabban süt majd. A közelmúltban a felesége, Szabó T. Anna, az ugyancsak ismert költő már beavatott bennünket a fűszerimádatába. Több generáció él együtt a családjukban, mert két gyermekük – a 13 éves Gábor és a 10 esztendős Pál – mellett a nagymama is velük lakik. Az erdélyi születésű Dragomán Györgynek az igazi nemzetközi sikert „A fehér király” című regénye hozta meg. Csaknem harminc nyelvre fordították le. Egy brit szerzőpáros hamarosan filmre viszi a történetet méghozzá híres színészekkel. Tavaly megjelent az író legújabb regénye, a Máglya. Dragomán György a konyhában sincs elveszve. Ez már a honlapján is azonnal látszik, ahol a gasztromunkásságáról is rendszeresen beszámol.

Korkóstoló – Kossuth – június 14., vasárnap, 9:30

Korábbi adások >>>

Olvasson tovább