„Emlékek a világítótorony tövéből”

Az Alpok, a Duna és az Adria mentén fekvő országok közös televíziós magazinja.

A június 18-i adás tartalmából:

– A Trieszti-öbölben megannyi különféle foglalkozású ember dolgozik. A Városi Tűzoltóság Könnyűbúváros Egységének feladata, hogy bármilyen vészhelyzet esetén, bármilyen körülmények között helytálljanak tengeren, folyókban, tavakban, de akár olyan szárazföldi barlangokban, üregekben is, amelyekben vízfolyás található. Az egységhez tartozók a munkájukhoz rendkívül kemény és folyamatos felkészítést kapnak.

– A Békéscsabától 10 kilométerre fekvő Szabadkígyóson az idő vasfoga nem kíméli azt a gyönyörű kastélyt, amely 130 éves múlttal büszkélkedhet. Két éve sajnos nem nyert a Wenckheim-kastély felújítására benyújtott pályázat. A helybeliek azonban nem adták fel: érzik, tudják, a kastélyukért tenni kell valamit, így mindent eszközt bevetnek páratlan kincsük megmentéséért.
-Sergio Gobbo és a tenger szenvedélyesen szeretik egymást. A fényképész és formatervező a horvátországi Novigradban valósította meg gyerekkori álmát. Múzeumot alapított, ahol az Osztrák-Magyar Monarchia haditengerészetének kötelékébe tartozott hajók makettjeit állította ki. A tárlat Horvátország, Szlovénia, Montenegró, Ausztria, és Olaszország mintegy kétszáz éves haditengerészetének történetét is bemutatja… Emberek, hajók, kikötők, hajógyárak, tengerészeti iskolák… emlékek, amelyeket a tenger sem tud elmosni.

– A kreuth-i születésű Christoph Hagn első szakmája erdőgazdász volt, de egy idő után felfedezte magában a kézművesség iránti tehetségét, és kitanulta a stukatőr szakmát. Különleges színt jelent a mesterségében a vakolatba karcolás technikája, a sgrafitto, amelyet jószerivel ma már alig művel más a 35 éves német fiatalemberen kívül.

– Énekes, hárfaművész, színésznő, előadóművész… aki nem tűri, hogy beskatulyázzák. Grazban jazzt tanult, szláv gyökereinek keresése Bulgáriába sodorta, ahol a torokhangon éneklést sajátította el. A sokoldalú művész, a szlovén Zvezdana Novaković portréja zárja a műsort.

Alpok-Duna-Adria – Duna TV – június 18. csütörtök 6:30
Ismétlés: Duna World – június 18. csütörtök 12:30

Szerkesztő: Sári Zsuzsa

Korábbi adások>>>

Olvasson tovább