Egy hazában: szlovák nemzetiségi nap

Az Egy hazában június 7-i adásának tartalmából:

Június 8-án rendkívüli napirend előtti felszólalást tart az ukrán nemzetiségi szószóló asszony a parlamentben a szószólói és a Magyarországi nemzetiségek bizottsága egy éves fennállásának alkalmából. Az országgyűlés tizenhat bizottsága közül az ülések számát tekintve az első háromba tartozik a nemzetiségek bizottsága, mely kéthetente ülésezik. Megalakulása óta indítványozta a választási törvény módosítását, sikerült költségvetési forrásokat emelni. Fuzik Jánost, a bizottság elnökét, szlovák szószólót Kaupert Júlia kérdezte stúdiónkban az egy éves visszatekintés jegyében.

A fiatal dusnoki származású Tamaskó Eszter, aki évek óta Zágrábban él és tanul, gyakran látogat haza szülőfalujába. Ennek nemcsak a honvágy az oka. Eszter a rác nyelv sajátosságait kutatja, ami a doktori disszertációjának témája is egyben. Így sok időt tölt azon kevesek társaságában, akik még beszélik ezt a több mint 300 éves nyelvet.

Az elmúlt hét végén, szlovák nemzetiségi napot rendeztek a Borsod-Abaúj-Zemplén megyei Bükkszentkereszten. Mint mindig, a bükki nemzetiségi falvak énekkarai és tánccsoportjai mellett,szlovákiai vendégeket is fogadtak. Ám ami ezúttal rendhagyónak számított, a bükkszentkereszti és csabacsüdi nemzetiségi önkormányzatok együttműködési megállapodást írtak alá május 30-án szombaton. Mács Ildikó látogatott el a rendezvényre.

A Villánytól 4 km-re fekvő Kisjakabfalva a villányi borvidék talán kevésbé ismert települése, egy takaros kis falucska, mely a második világháborúig színtiszta német ajkú település volt. A történelem viharai aztán úgy hozták, hogy a svábok helyébe felvidékiek és magyarok költöztek a faluba. Dr. Somogyi László dédszülei ebben a faluban éltek egy hatalmas parasztházban, és ebből a házból született a Kisjakabfalvai német tájház.  Schulteisz Gábor riportját hallják.

Egy hazában – Nemzetiségi adások – Június 7., vasárnap, 13:00

Korábbi adások >>>

 

Olvasson tovább