Az igazi barbecue titka a Korkóstolóban

A Korkóstoló június 7-ei adásának tartalmából:

Hallgassa meg!

– Akit egyszer rabul ejt a felkelő nap országának konyhaművészete, az újra és újra visszatér a japán ízekhez… Minden japán menü kötelező része a meleg tea, melyet fül nélküli csészében szolgálnak fel. Gyakran kerül az asztalra leves, különböző tésztaféle, sok-sok hús és nyers vagy éppen sült hal. Az étkezések elmaradhatatlan kísérője a rizzsel teli csésze, valamint az evőpálcika és az ohashi-oki az evőpálcika-tartó. Mi a lelke a japán ételeknek? A tálalás, az egészséges alapanyagok, vagy a rituálé, ahogyan fogyasztják?

– „Nyárspolgárnak lenni csak a grill mellett érdemes”- mondja Adorjányi Máriusz, a Nyárspolgár BBQ blog írója. Aki igazi barbecue húst szeretne enni, nem kell feltétlenül Texasba utaznia, bár állítólag az igazi omlós BBQ húsok ott sülnek. Aki valódi barbecue húst szeretne falatozgatni, elég, ha beszerez egy kisebb szmókert (így hívják a profi sütőeszközt) és néhány nagyobb, zsírosabb húst, és máris mehet a sütögetés, a kikapcsolódás, elmélyülhetünk a hússütés művészetében.

– 112 esztendős étterem következik Budapestről. Túlélte a második világháborút, az államosítást és az ezredforduló után 15 évvel, köszöni, jól van. A Kiskakukk étteremben kezdetektől a polgári konyha az etalon. Nyitás óta étlapon a húsleves maceszgombóccal, a libamájkrémleves, a fokhagymás harcsaszelet roston, petrezselymes burgonyával és a házi vegyes rétes, vanília fagylalttal.

– Sütő Zsolt felvidéki borásszal egy budapesti bormustrán találkoztunk. Szlovákiából, Kürt faluból érkezett. A „Strekov 1075” főborásza. Első hallásra kicsit meglepő az elnevezés, de megtudtuk, hogy Strekov nem mást, mint a falu szlovák neve, és a településnek 1075-ös keltezésű az első magyar nyelvű írásos emléke. Híres bortermelő községről van szó, amely 2086 lelket számlál, lakossága többségében magyar. Itt készíti borait Sütő Zsolt, aki fontosnak tartja a hagyományokat, ám mindeközben folyton kutat, kísérletezik is. Nem a mennyiségi borászkodás érdekli, inkább a különlegességet és a természetességet keresi.

– Szirtes Ági Kossuth- és Jászai Mari díjas, Érdemes Művész a Korkóstoló vendége. A Katona József Színház alapító tagja, rendszeresen foglalkoztatott színművésze. Mindemellett számos játék- és tévéfilmben láthattuk, köztük van a Roncsfilm, a Sose halunk meg, a Hyppolit, a 2012-ben készült Ajtó, valamint a filmen és színpadon is sikeres Portugál. Édesapja, Szirtes Ádám is kiváló színművész volt és az alma meg a fája tézist nemcsak a színművésznő erősíti, hanem a lánya, Pálmai Anna is, aki az édesanyjához hasonlóan a Budapesti Katona József Színház tagja.

Korkóstoló – Kossuth – június 7. vasárnap, 9:30

Szerkesztő-műsorvezető: Kumin Viktória

Korábbi adások >>>

Videó ajánló

Olvasson tovább