"Boldog békeidők" Triesztben

Az Alpok, a Duna és az Adria mentén fekvő országok közös televíziós magazinja.

A május 30-i adás tartalmából:

– Az I. világháború századik évfordulójához kötődő megemlékezések alkalmat adnak arra is, hogy elgondolkodjunk a 20. századi történelemnek ezen a tragikus szakaszán, amely sorsfordítónak bizonyult a konfliktusba belekeveredett államok, nemzetek számára. Triesztben nemrégiben egy olyan kiállítás nyílt, amely az első világégést megelőző negyedszázadba – vagyis a „boldog békeidők” világába – enged betekintést.

– Él Mohácson egy fiatalember, akinek csillapíthatatlan a pusztulásra ítélt műemlékek iránti vonzalma és tettrekészsége. Az elmúlt 20 évben részt vett egy templom felújításában,kápolnákat mentett meg az enyészettől, sőt a mohácsi állatmenhely létrehozásában is komoly szerepet vállalt. Nemcsak szervez, pályázatokat ír, de fizikai munkájával is kiveszi részét a műemlékek megmentéséből. A Mohácsi Városszépítő és Városvédő Egyesület elnökeként, igazi közösséggé kovácsolta a lokálpatrióta városlakókat, akik mellé álltak egy pusztulásra ítélt vízimalom megmentésében is.

– Adja Isten, hogy Šolta-ra kerülj – nem is hinnék el, hogy ez egy ősi horvát átok, amely jól jellemezte a Solta szigetén évszázadokon át uralkodó kivételesen rossz
körülményeket. A helyzet mára sem javult. A Splittől mindössze egy órás hajóútra található sziget lassan elnéptelenedik. Az itt található nyolc településen
összesen ezerhétszázan laknak, számuk napról-napra fogy. A krónikus vízhiány, a mezőgazdaság és az állattenyésztés elhanyagolása a csodálatos kőépületeket szellemtanyákká változtatta. A Lovrinčević család azonban dacol a körülményekkel és a boldogulását itt igyekszik megtalálni.

– Az élethosszig tartó tanulás korunk közkedvelt szlogenje. Az agykutatás már rég bebizonyította, hogy agysejtjeink életünk végéig készek a növekedésre, folyamatosan szaporodnak – de arra is szükségük van, hogy edzésben tartsuk őket. Tehát semmi kétség: a fejünkben még rengeteg hely van új ismereteknek, az idős kor pedig nem akadály.

– A szlovén Karszt vidék Triesztnél kezdődik és a karszti peremvidék a szlovén-horvát határ mentén Socerb-től egészen Mlin-ig kanyarog. A szakértők 51 km hosszan 47 meredek sziklafalat,– földcsuszamlásokat, barlangi menedékeket és sziklahasadékokat térképeztek fel.

Alpok-Duna-Adria – Duna TV – június 4. csütörtök 6:30
Ismétlés: Duna World – június 4. csütörtök 12:30

Szerkesztő: Sári Zsuzsa

Korábbi adások>>>

Olvasson tovább