Napközben: A Magikme projekt

A Napközben május 29-i adásának tartalmából:

– Egyre gyakrabban szembesülünk azzal, hogy a recepttel távozva a háziorvostól vagy a rendelőintézetből, a gyógyszertárban közlik, hogy sajnos nincs a felírt pirula, de megrendelik és később visszajöhet érte a beteg. Az is előfordul, hogy a háziorvos olyan gyógyszert ír fel, amely eleve hiánycikk, és helyette a patikában más készítményt javasolnak. De olyan válasz is van, hogy egy megrendelt gyógyszerért visszatérve közlik, nem jött meg a gyógyszer, nem hozta a szállító. Miért nincs szinkronban a háziorvos és a patika, elfogadhatunk-e más pirulát, mint, amit az orvosunk felírt, és miért nincsenek raktáron alapvető készítmények a gyógyszertárakban?

Hallgassa meg!

– Hiánypótló társadalmi vállalkozást hoztak létre sérült gyermekeket nevelő szülők. A Magikme projekt keretében olyan játszótéri eszközöket terveznek, amelyeken a mozgáskorlátozott, kerekesszéket használó kicsik együtt játszhatnak ép kortársaikkal. Az első ilyen eszközre (egy libikókára) összegyűlt a pénz, hamarosan elkészül a prototípus. A programról, az integrált játszóterekről, és fejlesztő játékokról is szó lesz a műsorban.

Hallgassa meg!

– Századfordulós hangulat, a vurstli megidézése, régi tárgyak, bolhapiac, régi zene a komolyzenében és a nyolcvanas évek slágerei. Hódítanak nagyanyáink neobarokk bútorai, a romkocsmák lomtalanított székei és asztalai, a hatvanas-hetvenes évek divatja, reklámjai, vagy éppen a kiállításokon és a filmvásznon megelevenedő dinoszauruszok világa. Több évtizede töretlen a retro térhódítása, rendkívül népszerű a múlt felidézése. Vajon mi okozza ezt a de ja vu hangulatot, mitől olyan rendkívül népszerű ma a retro divatja?

Hallgassa meg!

– Bozsik gazda rovata: Hallgatónk tafota nevű, régi, nosztalgia almát keres. Az akácfa története, hogyan érkezett Amerikából – Franciaországon át – magyar földre: akác szörp, akácméz.

Kossuth – Május 29., péntek, 9:00

Korábbi adások>>>

Olvasson tovább