Díjnyertes narancsbor magyar kézből

A Korkóstoló május 24-i adásának tartalmából:

Hallgassa meg az adást!

– Sült hagyma katalán módra partedlivel, sárga muskotállyal, vagy éppen egy klasszikus zsebleves. Reggeli rántotta a saját farmról, név szerint ismert tyúkok alól. Mert a budai Émile-nek van olyan saját gazdasága is, ahonnan a friss zöldségek, alapanyagok érkeznek. Az új budai bisztrót, vagy fine dining éttermet, egy húszas években épített villából alakították ki a tulajdonosok, így egyszerre elegáns, és családias maradt.

– Narancsból párlat és bor. Szűcs Gergely négy éve él Spanyolországban, tavaly februárban pedig két spanyol társával létrehozott egy vállalkozást, amely narancsból készít bort és párlatot. Nem is akármilyet: tavasszal a narancsboruk negyedik helyezést ért el a leginnovatívabb malagai termékek sorában, a XXIX. Salon de Gourmets de Madrid gasztronómiai kiállításon. Az eredmény még szebb, ha tudjuk, hogy 84 ezer termék versengett.

– Skrabski Fruzsina dokumentumfilm-rendező és férje, Mészáros Dávid 2007-ben Fruzsina családjának balatonudvari tanyájából építette fel a Skrabski borászatot. A táj csodálatos, itt kétszer napozott, gyönyörű panorámán nevelkedett szőlők adják a finom bort. Egy kis Toscana született itt, ahol hajdan Fruzsina édesanyja, Kopp Mária szociológus, és édesapja szívesen keresett csendes elvonulást. Egykori búvóhelyük ma a Skrabski pincészet központja.

– Továbbra is családi vállalkozásról lesz szó, csak éppen a sütemények, fagylaltok frontján. Munkatársunk Biatorbágyon járt, ahol az Andrész Cukrászdában gyönyörű torták, és 48 féle fagylalt fogadta, no meg pár házzal odébb a Finomságok boltja, azaz egy reggeliző-uzsonnázó hely is. A több generációs cukrászat ma már Budakeszin is várja az édességkedvelőket.

– Nem panaszkodik, hanem szerencsésnek tartja magát. Méghozzá azért, mert a drámától a musicalig szinte minden műfajban megmutathatja, amit tud. A 32 éves Telekes Péter színművész, a Vígszínház társulatának sokat foglalkoztatott tagja. Ha csak teheti, hazamegy Gútára, a szlovákiai városkába, ahol az édesanyja finomabbnál finomabb ételekkel várja. Felesége ugyancsak színész – Csuja Fanni – és jelenleg még két gyermekük van, de heteken belül megérkezik a harmadik kis Telekes is. Péter asa is színész, Csuja Imrével nem csak a színpadon, hanem a konyhában, és az asztalnál is feledhetetlen alakításokat nyújtanak.

Korkóstoló – Kossuth – május 24., vasárnap, 9:30

Szerkesztő-műsorvezető: Kumin Viktória

Korábbi adások >>>

Videó ajánló

Olvasson tovább