Egy hazában: pünkösdi templomdíszítés Mendén

Az Egy hazában május 24-i adásának tartalmából:

A budapesti Pázmány Péter Katolikus Egyetemen tartottak az elmúlt hétvégén nemzetközi tudományos konferenciát a száz évvel ezelőtti örmény népirtásról. Az egyik hazai előadó Merenics Éva, a nemzetközi kapcsolatok szakértője volt. Kutatásairól Oganova Eranyak kérdezte.

Megjelent a Pomázi Füzetek legújabb száma. A városban élő szerbség történelmét feldolgozó kiadvány ezúttal Sztojics István tanárnak, énekkarvezetőnek állít emléket, aki pontosan száz évvel ezelőtt hunyt el. A kiadvány szerzője most is, mint korábban, Szimity Milosné, nyugdíjas történész volt akivel Mándity Predrág beszélgetett.

Kulturális rendezvénnyel ünnepelte Románia Gyulai Főkonzulátusa Európa Napját. Az estet a román gimnázium táncegyüttese nyitotta, de a közönség első ízben láthatta a gimnázium színtársultának új darabját is, majd a Krassó-Szörény megyei Resicabánya „Bârzava” Folklóregyüttese szórakoztatta autentikus dallamokkal és táncokkal a nagyérdeműt. Kaupert Júlia riportja.

A baranya megyei Óbánya ma 64 lakost számlál, főként idősek élnek a zsáktelepülésen. egykor azonban több száz lakos, és persze sok fiatal élt a mecseki erdő szélén. A búcsút, a Húsvétot, a Pünkösdöt és számos más ünnepet is német hagyományok tarkították, ma azonban már alig emlékeznek az idősek az egykori szokásokra. Heim Máriával beszélgetett minderről Arnold Krisztina.

Mendén a mai napig őrzik a pünkösdi templomdíszítés hagyományát, ez a szlovák szokás 2011-ben bekerült a szellemi kulturális örökség nemzeti jegyzékébe is. Minden évben Pünkösd vasárnap és hétfőn a szentendrei skanzen templomát is e hagyomány szerint díszítik. A mendei pünkösdi templomdíszítésről Király Katalin néprajzkutatóval Makai Ildikó beszélgetett.

Egy hazában – Nemzetiségi adások – május 24., vasárnap, 13:00

Korábbi adások >>>

Videó ajánló

Olvasson tovább