Korkóstoló: A szőlő, ami még a gazdát is meglepheti

Hallgassa meg!

A Korkóstoló május 17-i adásának tartalmából:

– Vacsora öt csillag árnyékában. A hely, ahol a hagyomány és a luxus kötelességszerűen keveredik. Az Intercontinental Budapest Hotel konyhájában járunk, ahol Gullner Gergő a vezető séf. Érdemes tudni róla, hogy körbeutazta, és így körbe is főzte a világot. Gondoskodott már többek között II. János Pál pápa, II. Erzsébet királynő és Hillary Clinton vacsorájáról is, és most nekünk főzött. Kicsontozott fürj libamájjal, spárga sonkával, és egyéb finomságok kerültek az asztalra.

– A sörkoktél. Hát elég bizarr első hallásra, sőt van, akinek másodikra is. De az ínyencek állítják, hogy nem ördögtől való ötlet, Németh Gábor bártender például biztosan tudja, hogy a Főzdefeszt kitalálója adta neki tippet. Gábor azóta szívesen keveri, párosítja a fanyar és édes likőröket, illatokat a jóféle sörökkel. Tárkony, narancsolaj, chili vagy gyömbér bolondítja meg a fekete vagy éppen szűrt félbarna sört.

– Csoki, fagyi, süti. Édes hármas, amely szinte minden gyerek kedvence, és tekintettel arra, hogy minden felnőtt valamikor gyerek volt, így a felnőttek többsége is az előbb említett álomcsapat rajongója. Csak ma már szomorú tapasztalatai vannak arról, hogy mennyire hizlalnak… Váczi Sándor gyerekként abban különbözött a többiektől, hogy nemcsak enni szerette az édességet, hanem a készítése is érdekelte. Neki nem volt gond a pályaválasztás, tudta, hogy mestercukrász lesz, és az is lett, méghozzá már 19 évesen. Ma gödi Sütemény Kuckójában a gyerekek boldog vendégek.

– A kadarka hosszú évek óta küzd az előítéletekkel. Ez a vékony héjú vörösborszőlő különleges odafigyelést igényel. Ha megkapja, megtáltosodik, és még a borászát is meglepheti. Pedig sokan még ma is kommersz, savanyú bornak tartják. A szemléletváltáson dolgozik a nyolcvanas évek elején – Módos Ernő borász vezetésével – életre hívott szekszárdi Alisca Borrend. Nem véletlen, hogy legutóbb a szekszárdi borvidék éves bemutatóján a Ferger-Módos Borászat egy különleges évjáratú kadarkával képviseltette magát.

– Egy pohárka vörösbor hatása egyenlő egy óra konditermi edzéssel. Ez az érdekes állítás nemrégiben egy kanadai kutatás eredményeként látott napvilágot. A dolog azonban nem ennyire egyértelmű vagy mégis? Döntsék el Önök! A Korkóstoló dr. Rosivall Lászlónak, a Semmelweis Egyetem Széchenyi-díjas akadémiai doktorának a véleményét kérte. A kiváló szaktekintély számtalan előadást tartott erről a témáról szerte a világban, és tizenkét éve szervez nemzetközi szimpóziumokat is.

Szerkesztő-műsorvezető: Kumin Viktória

Videó ajánló

Olvasson tovább