Egyéb

Egy hazában: Nemzetiségi kultúrák napja

Az Egy hazában május 10-i adásának tartalmából:

Nemzetiségi kultúrák napja elnevezéssel tematikus napot tart ma a közmédia, hogy a többségi társadalom jobban megismerje a hazánkban élő tizenhárom nemzetiséget. A Duna, a Duna World és az M1 is több helyszínre kapcsol, de rádióműsorokban is hallhatóak a magyarországi nemzetiségek életéről szóló témák. A mediaklikk.hu portál külön oldalon foglalkozik e nap eseményeivel. Az élő bejelentkezéseket olyan helyszínekre szervezték, ahol egyszerre több nemzetiség is együtt él. Két ilyen helyszínnel ismertet meg bennünket Oganova Eranyak.

A nemzetiségek kultúrájának bemutatásához nagyban hozzájárulnak a nemzetiségek múzeumai, tájházai, amelyekben a többségi társadalom tagjai is megismerkedhetnek e hagyományokkal. A Békés megyei Kétegyházán élő emberek: románok és magyarok közös értékeit mutatja be a Gyűjtemények Háza, amelyet tavaly, harminc évvel a Román Nemzetiségi Tájház átadása után nyitottak meg. Bauer Ádám társaságában látogatunk Kétegyházára.

A nemzetiségek kultúrájának, és a közösségek megmaradásának fontos része a hitélet. Új szerb ortodox kápolnát emeltek Pécsett. A két ókeresztény hittérítőről, Szent Andronikoszról és Szent Juniáról elnevezett épületet az elmúlt vasárnap szentelte fel a szerb ortodox egyház első számú vezetője, Irinej pátriárka. Mándity Pedrág riportja.

A hazai nagyobb létszámú nemzetiségek mellett a kisebb lélekszámú közösségek is hozzájárulnak a nemzetiségi kultúra, történelem ápolásához. Magyarországon mintegy 10-12 ezer Lengyelországból származó, illetve lengyel nemzetiségi ember él. Az 1848-49-es szabadságharcban sok lengyel katona is harcolt a magyarok oldalán. Közülük számosan Magyarországon maradtak. Most is létezik Budapesten „Lengyel Légió”, Bogdańska-Szadai Bożena beszélgetett Nagy Emillel, a Légió elnökével.

A népzene egyik fontos összetevője a nemzetiségi kultúrának. Nemrégiben Budapesten, a Croatica termében mutatta be a szentpéterfai Koprive tamburazenekar harmadik, Nazdravlje, vagyis Egészségedre című albumát. A CD-n helyet kaptak szentpéterfai népdalok és saját szerzemények is. Balatinácz Renáta az új kiadványról Filipovits Rajmunddal, a zenekar egyik muzsikusával és énekesével beszélgetett.

A gasztronómia is jellegzetes része a nemzetiségek kultúrájának. Évről-évre hatalmas érdeklődés kíséri a Magyarországi Németek Országos Borversenyét, az ország egyik legnagyobb versenyzőszámot felvonultató megmérettetését Mecseknádasdon. A gyönyörű baranyai sváb település már kezdetek óta kiváló házigazdája az eseménynek. Idén kevesebb bor érkezett a versenyre, a szervezők szerint ez a tavalyi rossz időjárásnak köszönhető. A borok ötöde így is arany minősítést kapott. Arnold Krisztina látogatott a borversenyre, elsőként a szervezőt, Hetényi Jánost kédezte.

A sültkolbász mellett készültek hagyományos szlovák ételek is a Dél-alföldi Szlovákok Kulturális Találkozóján és a XIII. Komlósi Szárazkolbász Versenyen, melyet nemrégiben rendeztek Tótkomlóson a helyi szlovák civil szervezetek, a szlovák iskolában. Volt gőzgombóc, tolófánk és természetesen a jó hangulat sem hiányzott… Bencsik János riportja.

Egy hazában – Nemzetiségi adások – május 10., vasárnap, 13:00

Korábbi adások >>>

Videó ajánló

Olvasson tovább