Korkóstoló: Budapesti street food éttermek

Hallgassa meg!

 A Korkóstoló május 10-i adásának tartalmából:

Folytatjuk a Budapest legérdekesebb street food éttermeit bemutató sorozatunkat. Egy olyan hamburgerezőről lesz szól, amely több internetes oldal szerint is a legjobbak között van, ráadásul az étterem által kitalált uborkasalátás marhapörkölt burger nyerte tavaly az év legjobb hamburgere díjat, a II. magyar hamburger napon. De hogy is alkot ilyen finom párost a magyar marhapörkölt az amcsi burgerrel és egyébként meg miért nyit valaki Pesten a sok hamburgerező mellé még egyet?

Csíki Sándor gasztronómia szakíró, tanácsadó foodstylist kapta az Év Gasztrobloggere címet a Best of Budapest &Hungary szavazáson. Korábban kémia-biológia szakon végzett az egyetemen, így még a molekuláris gasztronómia sem áll tőle távol. Kezdetben borokról írt, később saját blogot indított és a gasztronómia minden ága-boga foglalkoztatja. Foodstylistként pedig híres rendezők, még híresebb filmjeiben bizonyíthatott. Az sem mellékes, hogy az általa tálalt, hol futurisztikus, hol hétköznapi ételek nemcsak látványosak, hanem ehetőek is.

A Mátrai Tőkések: Karner Gábor, Szecskő Tamás és Losonci Bálint. Három ambiciózus fiatal, akik összefogtak, mert tisztelik egymás munkáját, kedvelik egymás borait. És hisznek abban, hogy különleges adottságú dűlők gazdái, ahol egyedi, kézműves borokat tudnak készíteni. Nemcsak a terveik, hanem a birtokaik is közel vannak egymáshoz: két szomszédos falu, Gyöngyöspata és Szücsi határában találhatók. A tőkések egyike Losonci Bálint. Családjával kezdetben Budapestről, hétvégenként művelték a birtokot, majd öt év után “összeköltöztek” szőlőikkel, és ma már Gyöngyöspatán élnek. A Gereg, az Úrráteszi és a Peres dűlő változatossága, egyedisége még sok meglepetést tartogat számára.

Mogyoró, mandula, dió, szezámmag és számtalan finom olajos mag. Ezekből a nasikból az ember gyakran csak úgy tud mértéket tartani, ha a közelükbe sem megy. Mert egyébként elveszett, aztán jön a kétségbeesett sóhajtozás, amikor próbál magához térni, miután egyetlen tévéfilm alatt fölfalt egy egész erdőnyi madárnak elegendő eleséget. De most az a helyzet, hogy Frank Júlia – aki már eddig is legkevesebb 50 szakácskönyv szerzője volt – magokra épített receptkönyvet írt. Konyhai forgatókönyveiben húslevesekben, mártásokban és főzelékekben kaptak főszerepet a különféle ropogtatni valók.

Ezen a héten egy sok-sok díjjal, fellépéssel és tapssal díjazott hegedűművész a Korkóstoló sztárvendége. Olyasvalaki, aki nem hegedülni, hanem énekelni próbál a hangszeren. Oláh Vilmos nemzetközi hírű hegedűművész a muzsika mellett ügyel arra, hogy egészségesen étkezzen – és mivel évek óta gyakran tölt hosszabb-rövidebb időt Ázsiában – az ottani ízek is közel kerültek hozzá. Olyannyira, hogy már maga is gyakran készít különleges ételeket és mindeközben továbbra is rajong az édesanyja babfőzelékéért.

Korkóstoló – Kossuth – május 10, vasárnap, 9:30

Korábbi adások >>>

Videó ajánló

Olvasson tovább