Napközben: Mozgóárusok

A Napközben május 6-i adásának tartalmából:

– Magánparkolók kontra önkormányzat
A magánparkolók nagy része külső megjelenésében nem felel meg az alapvető városképi követelményeknek. Szinte folyamatos gondot jelent továbbá, hogy olyan feltételek mellett működnek, amelyek forgalom- és vagyonbiztonsági, köztisztasági, valamint környezetvédelmi problémákat okoznak. Ilyen többek között a nem megfelelő burkolat miatti sárfelhordás, a csapadékvizek kezelésének a hiánya, a környező lakóingatlanok magas levegő- és zajterhelése, és még sorolhatnánk a konkrét gondokat” – indokolta a városvezetés egy éve a szükségszerű lépéseket.

Hallgassa meg!

– Könyvtárak és könyvtárbuszok kistelepüléseken
Hogyan juttatható el a kultúra kistelepülésekre? A Csorba Győző Könyvtár Baranya megyében 283 településen végez mozgókönyvtári szolgáltatást, melyből 58 településen könyvtárbusszal látja el a hatályos kulturális törvény szerinti feladatát. A szervezők szándéka, hogy az Európa-szerte népszerű speciális szolgáltatások előnyeit minél többen megismerjék.

Hallgassa meg!

– Mozgóárusok
A hipermarketek vasárnapi zárva tartása csak tovább erősítette az alternatív kereskedelmi vállalkozásokat. Egyre több a vidékjáró boltautó, raktérből, platóról is árulnak. A KISOSZ tájékozatása szerint erősödnek a szombati forgalmak, és sokak által látogatott Orfű környékén például már szervezik a vasárnapi körutakat is.

Hallgassa meg!

– A leánykérés szabályai
Hajdanán a leánykérésnek megvoltak a maga szabályai, bizonyos udvariassági kereteket be kellett tartani. A vőlegénynek illendő volt – lehetőleg felöltőben – vasárnap délelőtt 11-ig a lányos háznál megjelenni. Ilyenkor a leendő örömanyának és menyasszonynak is illik virágot vinni. Ezután a férfiak a tisztaszobába vonultak, és megbeszélték az anyagiakat. Ha az üzlet megköttetett, bejöhetett a leány is. Manapság a szülők nem várják el az ilyen külsőségeket.

Hallgassa meg!

Napközben – Kossuth – május 6., szerda, 9:00

Szerkesztő: Zsoldos László
Műsorvezető: Banner Géza

Korábbi adások >>>

Olvasson tovább