Egy hazában: Népzenei felvételek nemzetközi versenye Pozsonyban

Az Egy hazában május 3-i adásának tartalmából:

Az Országos Örmény Önkormányzat az örmény genocídium 100. évfordulója alkalmából egy kőkeresztet állít fel minden olyan magyarországi településen, ahol fogadókészek rá és működik örmény közösség. Debrecenben nemrégiben avattak ilyen emlékkeresztet. Oganova Eranyak összeállítása.

1746. április 24-én 80 szlovák család érkezett a komlósi pusztára, ők telepítették újra ezt az alföldi városkát. Az idén 21. alkalommal rendezték meg ezen a napon a Város Napját. Bencsik János riportja.

„Kosnicá prijátelysztvá” azaz „A barátság kaptára” – ezt a címet viseli az a gyermek verseskötet amelynek szerzője Tátjáná Podobnik, újvidéki gyermek animátor és amelyet a Mo-i Szerb Kulturális és Dokumentációs Központ adott ki. A könyvet nemrégiben mutatták be Budapesten, és ennek folytatása is lesz azokban az iskolákban, ahol a szerb nyelvet oktatják – mondja Gyurity Milán, a Központ igazgatója, akivel Mándity Predrág beszélgetett.

Népzenei felvételek nemzetközi versenyét rendezte az EBU, az Európai Műsorsugárzás Uniója támogatásával április 15-től 17-ig a szlovák közszolgálati rádió, Pozsonyban. A magyarországi közmédia is sikert ért el a rangos fesztiválon. Az egyik zenei felvétel különdíjat kapott, melyet az alkotás producere, Fehér Anikó kolléganőnk vett át, aki egyben a nemzetközi zsűrinek is tagja volt. Bencsik János kérte a Magyar Rádió Zrt. népzenei és világzenei programszerkesztőjét, hogy értékelje a nemzetközi fesztivált.

A pécsi Tánác Táncegyüttes ötlete alapján az elmúlt fél évben a régmúltat megidéző bálakat rendeztek baranyai horvát településeken. Az elmúlt hétvégén Szalántán tartottak Bosnyák Bált, amelynek óriási sikere volt. Szávai Józsefet, a Tanac Táncegyüttes vezetőjét, a rendezvény ötletgazdáját Füri Tamás kérdezte.

Egy hazában – Kossuth – május 3., vasárnap, 23:07

Korábbi adások >>>

Videó ajánló

Olvasson tovább