Ékszerek antiloppatából

Az Alpok, a Duna és az Adria mentén fekvő országok közös televíziós magazinja.

A május 7-i adás tartalmából:

– Az integráció olyan fogalom, amelyet gyakran használunk a jelenkori társadalomban. Országainkra átültetve a fogalom mögött minden esetben emberek találkozása, egymáshoz közeledése rejlik. Úgy tűnik, ez az egymás mellett élés különösen jól sikerül a bajorországi Kempten városában. A 66 ezer lakos között ugyanis minden tizedik török származású.

– Bogányi Gergely Kossuth-díjas zongoraművész magyar mérnökök segítségével új típusú hangversenyzongorát fejlesztett ki. A hangszer, amelyet több mint tízévnyi kutatás után építettek meg, 18 ezer alkotórészből áll. Az újítás azért is nagy jelentőségű, mert a 19. század végére lényegében leállt a hangszer fejlesztése. A hangzás tökéletesítésére és az új design kialakítására a szakemberek egymillió eurót fordítottak, s ennek több mint egyharmadát uniós pályázaton nyerték.

– A Frangepánok a leghíresebb horvát nemesi családok közé tartoztak. Ötszáz éves uralmuk alatt Horvátország-szerte számos emléket hagytak maguk után. Közéjük tartozik a Dobrá folyó melletti novigrádi vár is. A meseszerű várkastélyt benőtte a gaz, évtizedekig pusztulásnak volt ítélve. Azonban néha elegendő egy kis szeretet és kitartás, hogy a romokból ismét büszke épület táruljon elénk.

– Ha a vadász heteken át követett egy vadat, és végül sikerült elejtenie, akkor legalább olyan büszke erre a sikerre, mint a hegymászó az első négyezres csúcsra, amelyre feljutott. Sok vadász ilyenkor felkeresi a bajorországi Tegernsee mellett élő Ursula Bertele ötvösmestert, hogy szép emléket készíttessen az elejtett vad valamelyik részéből.

– Szlovénia fővárosa, Ljubljana, jövőre az Európa Zöld Fővárosa címre pályázik. Ennek jegyében a gasztronómia területén is megjelennek a múlt értékei. A Ljubljana ízei projekt kapcsán az óváros több mint 50 vendéglőjében és éttermében kínálnak hagyományos helyi ételeket.

Alpok-Duna-Adria – Duna – május 7., csütörtök, 6:30
ismétlés: Duna World – május 7., csütörtök 12:30

Szerkesztő: Sári Zsuzsa

Korábbi adások>>>

Olvasson tovább