A Szidi Tobias and Band háromnyelvű koncetje Budapesten

A Domovina április 27-i adásának tartalmából:

– Maruzsné dr. Sebó katalin új könyvéről
A Szegedi Egyetem Juhász Gyula Tanárképző Karának Szlovák Nyelv és Irodalom Tanszéke a Szegedi Szlovák Önkormányzattal és a Szegedi Szlovákok Egyesületével közösen szervezett könyvbemutatót. Maruzsné dr. Sebó Katalin „A magyarországi szlovák próza kontúrjai (Alföldi tradíció a kortárs magyarországi szlovák szépprózában)” című művét ismerhette meg a közönség, melyben a szerző 40 éves, oktatóként majd tanszékvezetőként szerzett tapasztalatait foglalja össze. A kiadvány bevezetőjét Marta Součková, elismert szlovák irodalomkritikus írta, aki a Szlovák Irodalmi Információs Központ anyagi támogatásának köszönhetően személyesen is ellátogathatott a magyarországi bemutatóra.

– Szlovák nyelvtanfolyam a Budapesti Szlovák Intézetben
A Budapesti Szlovák Intézetben hosszú évek óta tartanak szlovák nyelvtanfolyamokat. Jelenleg is három csoportban, több tucat résztvevő tanulja a szlovák nyelvet. Mi a haladó csoport órájára látogattunk el. Amint látni fogják, egy igazán érdekes és színes közösség fogadott bennünket.

– A Szidi Tobias and Band háromnyelvű koncetje Budapesten
Tobias Szidi, a koncerten készült riport főhősnője gyermekkorától három nyelvvel volt körülvéve – a szlovákkal, magyarral és csehvel, hiszen Kelet-Szlovákiában, Királyhelmecen született. Vasutas családból származik, s mielőtt belépett volna a művészvilágba, számos foglalkozással próbálkozott. Volt kokszolói munkás, dolgozott a városi könyvtárban, majd színházi súgóként is. A színművészeti főiskolát Pozsonyban végezte el. Manapság a legsikeresebb film- és színházi színésznők közé tartozik, ráadásul mind a három nyelven. A színművészet mellett énekléssel is foglalkozik. Február végén Budapesten lépett fel zenekarával, a Szidi Tobias and Banddel.

Domovina – Duna – április 27., hétfő, 6:25
Ismétlés – Duna World – április 27., hétfő, 12:25

Szerkesztő: Bencsik János
Szerkesztő munkatárs: Antala Zsuzsanna
Műsorvezető: Bencsik János

Vissza a Domovina műsoroldalára >>

Videó ajánló

Olvasson tovább