Korkóstoló: Óda a pezsgőhöz

A Korkórtoló április 26-i adásának tartalmából:

Az a nap, amelyik egy pohár pezsgővel indul, az már rossz nem lehet…

Hallgassa meg!

Az Anima Sound System együttes minden tagja igencsak kísérletező típus. A 22 éve Szombathelyen alakult formáció elektronikus zenét játszik. Prieger Zsolt, a frontember a főzésben sem az a merev, utasításokat követő fajta. Az éjszaka a terepe, ha csokitortát nem is, de leveseket szívesen készít még koncert után, hajnalban is. A zenekar életében zenei szinten is folyamatos a kísérletezés. Néhány hete Anima Night Session címmel sorozat indult a budapesti Orfeumban az együttes áthangszerelt dalaiból.

Tokaj-hegyaljára, Erdőbényére látogatunk Karádi Szilvia és Berger Zsolt birtokára. Két dűlőben, összesen négy hektáron gazdálkodnak. Minden bortípushoz válogatva szüretelnek, a száraz borokba csak a legszebb sárga fürtök kerülnek be, az édes borokhoz az aszús fürtöket válogatják, és szemenként szedik. Boraikat zempléni tölgyfából készített szerednyei és gönci hordókban érlelik.

,,Két ember számára az ideális pezsgősüveg a Magnum méretű – abban az esetben, ha az egyikük nem iszik.” Sir Winston Churchill szavai. A kiváló brit kormányfő szerette és fogyasztotta is a pezsgőt. A most következő beszélgetésben sem hangzik el egyetlen rossz szó sem erről a nemes italról. Inkább az derül majd ki róla, hogy nemcsak szilveszterkor, hanem bármelyik nap, bármelyik órájában fogyaszthatjuk. És nem kell hozzá mindig kaviárt enni, mert még a zsíros kenyér mellett is parádés élményt nyújt.

A Kiosk. Egy belvárosi étterem, ahol a házias étkek mellett az egy tálból cseresznyézni érzés, azaz ételen osztozás élménye is várja a vendégeket. Az elképzelés szerint ugyanis mindenki megkóstolhatja a más ételét is, ezzel mintegy felidézve az otthoni, családi étkezések örömét. Ráadásul az étterem a periférián élőknek, a szegényeknek is főz, így is megosztja az ételeket.

Swappach Amadé nemzetőrtiszt. Aki nézte a Kossuth kifli című filmsorozatot, az már tudja, hogy Lengyel Tamás lesz a Korkóstoló vendége. A 37 éves színművész a Vígszínház társulatának tagja, többek között Bulgakov, Gogol, Brecht figuráinak bőrébe is belebújt már, a tévében játszott a Fapad és a Munkaügyek című sorozatban, a moziban pedig egyebek mellett a Halálkeringő és a Megdönteni Hajnal Tímeát című filmekben láthattuk. Úgy 5-6 éve fejébe vette, hogy megtanul főzni, mert elege lett a kifőzdékből, az idegen kajákból, de máig nem sikerült elmozdulnia a tervezés szintjéről.

Korkóstoló – Kossuth – április 26, vasárnap, 9:30

Korábbi adások >>>

Olvasson tovább