Filmezés a víz alatt

Öt ország tartományi televízióinak közös műsora

Az április 23-i adás tartalmából:

-A gazdasági válság következtében világszerte nőtt a szegénység, ez alól Horvátország sem kivétel. Pillanatnyilag – csak Zágrábban – több száz embernek nincs mit ennie, nincs hol aludnia. Legnagyobb ellenségük a depresszió, amely miatt többségük végleg lecsúszik. Az ördögi körből csak néhányuknak sikerül kijutni. Közéjük tartozik az a díszlettervező is, aki a közvéleményt igyekszik érzékenyebbé tenni a lecsúszottak problémái iránt.

-Már a római kori orvoslásban és később a népi gyógyászatban felismerték a természetes széndioxid fürdők gyógyító és rekreációs hatását. Kezdetben természetes, később mesterségesen kialakított gödrökben történtek a kezelések. Magyarországon csak egyetlen helyen, Mátraderecskén találhatjuk azt a széndioxidos gázkiáramlást, azaz mofettát, amely természetes úton tör fel a talajból.

-A trieszti csillagászati megfigyelőállomásnak a Basovizzába kihelyezett egységét az 1960-as évek közepén alapította a jeles asztrofizikus, Margherita Hack. Az intézmény az utóbbi öt évben nem üzemelt – egészen napjainkig. A teljes körű felújítás során egy új optikai távcsővel is felszerelték: ma ez a legnagyobb hatótávolságú teleszkóp egész Itáliában.

– Ciril Mlinar Cic a szlovén barlangrendszer alatt húzódó vízi világ egyik legtapasztaltabb szakértője, és a víz alatti filmezés és fotózás úttörője. Több tucat dokumentumfilmet készített, és számos díjat kapott. Dolgozott már együtt a National Geographic-kal és a CNN-el, tavaly pedig dokumentumfilm rendezőként nyert a Nemzetközi Barlangtani Filmfesztiválon, Karlovecben.

– Az Alpok-Adria gondolatának jegyében fogant kulturális projekt az EURO Szimfonikus Zenekar. A Szlovéniából, Friaul és Karintia. tartományokból származó fiatal zenészek itt lehetőséget kapnak arra, hogy felkészüljenek a későbbi, hivatásos zenekarban történő munkájukra. A zenekart már Kínába is meghívták és sikeresen debütáltak a híres bécsi Musikverein-ben is. Székhelyük a karintiai tartományi főváros, Klagenfurt hangversenyterme.

Alpok-Duna-Adria – Duna – április 23., csütörtök, 6:29
ismétlés: Duna World – április 23., csütörtök 12:05

Szerkesztő: Sári Zsuzsa

Korábbi adások>>>

Olvasson tovább