×

Egyéb

Domovina: Budapesti tótkomlósi közösség

A Domovina április 20-i adásának tartalmából:

1. Grünwald Béla vitairatának szlovák kiadása

A budapesti szlovák nagykövetség irodalmi szalonná változott egy pár órára. Itt mutatták be Grünwald Béla, Zólyom vármegye egykori főjegyzője 1878-ban íródott,
legendákkal övezett Horný vidiek – Felvidék című művét. A Karol Wlachovský fordításában megjelent mű mellett a kötet tartalmazza Michal Mudroňnak a pamfletre született, érvekkel alátámasztott válaszát is. Azért is rendkívüli a könyv, mert Grünwald Béla sokat vitatott eredeti műve még a XIX. század második felében született, ám lelkes történészeknek és fordítóknak, valamint a Kalligram könyvkiadónak köszönhetően végre megjelent szlovákul is.

2. Budapesti tótkomlósi közösség

A Tótkomlós – Slovenský Komlóš Barátainak Köre Egyesület 30 évvel ezelőtt alakult azoknak, akik elkerültek szülőföldjükről. Márciusban tartották az egyesület közgyűlését Budapesten, s utána a II. és a VI. kerületi budapesti szlovák önkormányzatokkal közösen közönségtalálkozót szerveztek Gyurkovics Zsuzsa színésznővel, az egyesület tagjával, Tótkomlós díszpolgárával.

3. Fordítói szalon a Budapesti Szlovák Intézetben
Folytassuk irodalommal! A Budapesti Szlovák Intézetbe látogatunk, ahol rendszeresen találkoznak az ún. Fordítói Szalon tagjai. A szalonban kezdetben konkrét szövegeken dolgoztak,közösen készítették el a Magyar Lettre International folyóirat egyik számának szlovák blokkját is.Tavaly ősszel látott napvilágot ez a szám, s nagyon gazdag válogatás jelent meg benne a szlovák irodalomtudományról és a kortárs prózáról és költészetről.

Tartalmas szórakozást kívánunk!

Domovina – Duna – április 20. hétfő, 6:25 /ismétlés: Duna World – április 20., hétfő, 12:30/

Szerkesztő: Antala Zsuzsanna
szerk.munkatárs: Bencsik János
Műsorvezető: Antala Zsuzsanna

Domovina műsoroldal >>>

Videó ajánló

Olvasson tovább