Egyéb

Egy hazában: Gondban a Pécsi Horvát Színház

Az Egy hazában április 12-i adásának témái:

– Húsvétkor szokásos kedvelt játék volt az eleki gyermekek körében a piros tojások versenyszerű kocogtatása, egymástól való elnyerése, vagy fémpénzzel való megcélzása úgy, hogy az beleálljon a tojásba. A tojásfestés és a locsolkodás mellett, ezek az ügyességi játékok jellemezték a magyarországi románok hajdani ünnepeit, akik azonban nemcsak Húsvét hétfőjén mentek locsolkodni, hanem Szent György napján is. Bauer Ádám interjúja.

– Jézus Krisztus feltámadása az ortodox ikonográfiában – a pravoszláv szerb egyház ezen a hét végén ünnepli a Feltámadást. Mándity Predrág riportja

– Problémák és komoly szakmai sikerek a Pécsi Horvát Színház életében
Tavaly, a Pécsi Horvát Színház új alapkövének letételekor, sokan abban reménykedtek, hogy 2014 végén már a megújult épületben lesznek az új színházi produkciók bemutatói. Sajnos, nem így alakult. Ennek okait kutatta Füri Tamás.

– Ha megemlítjük a magyarországi szlovákokat, általában azokra a szlovákokra gondolunk, akik Békéscsabán, Tótkomlóson vagy Budapesttől északabbra élnek. Azonban szlovákok, már néhány évszázada, az ország észak-keleti részén is élnek. Ezen a vidéken fekszik Rudabányácska, az a kis falu, melynek életmódja és tradicionális kultúrája Király Katalin etnológus szakmai érdeklődésének fókuszába került. A szerző új, mindezidáig ismeretlen információkat oszt meg velünk Rudabányácska öröksége című monográfiájában, s ez által jelentős mértékben kiszélesíti ismereteink látókörét. A könyv másik érdekessége a tartalomban és a szerkezetében rejlik. A szerzővel Makai Ildikó beszélgetett.

– A Goethe Intézet Németország egész világot behálózó intézménye. Feladata a német nyelv és kultúra megismertetése és népszerűsítése. A budapesti képviselet Oktatási Osztálya, német nemzetiségi nyelvoktatás támogatása érdekében, a tantervekben előírt kötelező olvasmányok köteteit adományozta a budapesti és pécsi iskoláknak.

Egy hazában – Nemzetiségi adások – április 12., vasárnap, 13:07

Korábbi adások >>>

Videó ajánló

Olvasson tovább