Rondó: Lengyel virágvasárnap

A Rondó április 2-i adásának tartalmából:

Húsvét előtt néhány nappal, a Rondó adásában, híreiben az elmúlt két hét ünnepei lesznek a főbb témák.

SEVCSENKO EST
201 éve született az ukrán irodalom nagy költőjét, Tarasz Sevcsenko. Az elmúlt évben világszerte számos módon emlékeztek meg születésének 200. évfordulójáról. A magyarországi ukránok zenés-irodalmi esttel zárták a jubileumi évet.

NEMZETISÉGI HÍREK
A Lengyel-Magyar Barátság Napja Miskolcon
Márciusban Magyarországon és Lengyelországban országszerte számos rendezvényen tisztelegtek a Lengyel-Magyar Barátság Napja előtt. Adásunkban ezúttal a miskolci eseményekről számolunk be.

A bolgár iskola párizsi útja
Hagyományos tavaszi ünnepek és szokások. – Ezen a címen fut 2014 és 2016 között az a nemzetközi tanulmányi projekt, amelyben részt vesz a budapesti, a prágai, a dublini és a párizsi bolgár iskola. A diákok bolgár hagyományokkal kapcsolatos feladatokat kapnak előzetesen, amelyeknek megoldásait közös találkozókon mutatják be egymásnak. Az első találkozó állomása Párizs volt, ahol a Martenica ünneppel kapcsolatos szokásokat elevenítették fel a gyerekek rajzokban és fogalmazásokban. A projekt célja, hogy a különböző országokban élő bolgár gyerekek megismerjék egymást a bolgár kultúra tanulmányozásán keresztül.

Március 25. Görögország nemzeti ünnepe.
Az egykori Oszmán Birodalom leigázott népei között a görögök voltak az elsők, akik kivívták függetlenségüket. Szabadságharcuk 1821-ben kezdődött, és 10 éven át tartott. Erről emlékeznek meg minden évben a görögök világszerte felvonulással és kulturális rendezvényekkel.
A magyarországi görög közösség is gazdag ünnepi programsorozaton vehetett részt:
március 21-én a Görögség Házában, majd március 23-án Vácott adott koncertet a görögországi Nausszai Zenekonzervatórium kórusa és Mandolinzenekara.
Budaörsön az Ifjúsági Klub színháztermében az ünnepi programot Fotisz Kollatosz és Rania Evangelinu történelmi zenés kamaraelőadása kezdte, őket követte az Ellinismos táncegyüttes bemutatója.

RÁKÓCZI ÜNNEP SÁROSPATAKON
Következő helyszínünk Sárospatak és Borsi, ahol a magyarok és ruszinok együtt emlékeztek meg Rákóczi fejedelem születésnapjáról.

AZ ÖRMÉNY NÉP TRAGÉDIÁJA – kiállítás Budapesten
Az Örmény nép tragédiája az első világháborúban – ezzel a címmel nyitotta meg közös kiállítását március 20-án az Országos Széchényi Könyvtár és az Örmény Nemzeti Könyvtár.

LENGYEL VIRÁGVASÁRNAP
Már csak néhány nap, és itt a húsvét. Az ünnepi hagyományok közül most ismerkedjenek meg a lengyelek virágvasárnapi szokásaival.

Videó ajánló

Olvasson tovább