×

Egyéb

Egy hazában: húsvéti népszokások sváb módra

Az Egy hazában április 5-i vasárnapi adásának tartalmából:

Rendkívüli közgyűlést tartott az Országos Horvát Önkormányzat, több olyan kérdésről is döntöttek, amelyek a jövőben fontosak lehetnek hazai horvát nemzetiség számára. Ahogy az Önkormányzat elnöke, Gugán János hangsúlyozta: a hazai horvátok jövője szempontjából nélkülözhetetlen az oktatási intézmények megtartása illetve átvétele, valamint régiónként, helyi igények szerint, új intézmények alapítása és a meglévők működtetése. Pavlekovics András interjúja.

Befejeződött a sarkadkeresztúri román ortodox kápolna felújítása. A hívők álma vált valóra március 29-én, amikor Siluán Atya, a Magyarorági Román Ortodox Egyház Püspöke újraszentelte a Békés-megyei település megszépült kápolnáját. A helyi hívők összefogása mellett – akik felekezetre való tekintet nélkül, munkájukkal és anyagilag is segítettek – szükség volt a Román Kormány határon túli Hivatalának és a romániai testvértelepülés, Cefa segítségére is. Bauer Ádám riportja.

A hazai lengyelek is megünnepelték Virágvasárnapot. Az ehhez kapcsolódó lengyel szokásokról Molnárné Sagun Mónika, a Magyarországi Lengyel Katolikusok Szent Adalbert Egyesületének elnöke mesélt Bogdanska-Szadai Bozenának.

A szerb ortodox hívők egy hét múlva április 12-én és 13-án ünneplik Jézus Krisztus feltámadásának ünnepét, melynek fontosságáról és a hozzá kapcsolódó szokásokról Káplán Pál atyával, szegedi paróchussal Mándity Predrág beszélgetett.

A tojásfestés és a locsolás nem kifejezetten sváb szokás, de idővel átvette a német népcsoport a környékbeli magyaroktól ezeket a hagyományokat is. A husvéti nyúl hívása, illetve a tojás gurítása viszont már különbözik a magyar szokásoktól, és ezek közül ma is még számosat ápolnak. Arnold Krisztina összeállítása.

Egy hazában – Nemzetiségi adások – április 5., vasárnap, 13:00

Korábbi adások >>>

Videó ajánló

Olvasson tovább