Húsvét a nagyvilágban és világ magyarjai körében

Az Öt kontinens ünnepi műsorában:
Adás:
Duna World – április 5., vasárnap, 19:30
Ismétlés:
Duna World – április 6., hétfő, 15:15

Magyarországon a húsvét hétfő reggelét valószínűleg minden lány félve várja, hiszen nem tudni hányan érkeznek illetve, hogy vízzel vagy kölnivel locsolni fognak-e locsolni a fiúk. Az egyik legismertebb húsvéti népszokás a locsolkodás, emellett a hímes tojás, a sonka, a kalács és újabban a nyúl jut leginkább az emberek eszébe a húsvétról.

Öt kontinens - tojások

A világ különböző részein más- más módon ünneplik a húsvétot. Kezdjük talán Európában. Közép-Európában vannak olyan népek, amelyeknél nem szokás húsvét másnapján locsolkodni, helyette vesszővel megveregetik a lányokat. Vannak olyan országok, ahol kimennek a temetőbe, és keresik a meghalt Jézust. Bulgáriában a régi hagyományok szerint a Húsvétot három napig táncmulatsággal, játékokkal ünneplik. A mediterrán országokban a feltámadási körmenetek sokkal színpompásabbak.

Libanonban a nagyböjt idején a gyerekek tojásokat gyűjtenek, amiket aztán kiszíneznek és különféle tojásfeltörő játékokat játszanak velük. Afrikában az etiópiai keresztények, a húsvéti fesztivált Fassinak hívják. Hatalmas kovászos kenyeret sütnek: a dabót hívnak, amelyet húsvét napjának reggelén vágnak fel. Egyiptomban is állami ünnep a húsvét hétfő és ősi tavaszi ünnepséget tartanak az országban, s az emberek ilyenkor a szabadban töltik az időt és tojásokat cserélgetnek egymással. A dél-amerikai fesztiválok ötvözik magukban az ősi inka világ, az afrikai kultúra és a keresztény hitvilág hagyományait.

Öt kontinens - ausztrália

Csonka-Takács Eszter a Skanzen Szellemi Kulturális Örökség Igazgatóságának igazgatója mesélt arról az Ötkontinens stábjának, hogy ősi szokás Moldvában, amikor húsvét reggelén felkelt a háziasszony és a kútból, amikor az első vizet megmerítette, abba egy piros tojást helyezett el és arról megmosakodott. A hétfői napon kicsi gyermekek körbejártak házról házra és húsvéti köszöntő versikéket mondtak, ezek is általában az egészségre, a bőségre a termékenységre vonatkoztak és ezért ők jutalmat kaptak.

Nagy jelentősége van a magyar hagyományoknak a külföldön élő magyar közösségekben. Különleges a Azokon a vidékeken, ahol nagyobb számban élnek magyarok a húsvéti szokások is sokkal élőbbek. A hagyományőrző közösségek a cserkészek, néptánccsoportok tartják életben e hagyományokat.

Öt kontinens - Húsvét

Érdekes szokás Amerikában, hogy a Fehér Házba tojás kergető versenyre várják húsvétkor a családokat. Minden egyes tojáson az amerikai elnöknek a pecsétje van és a gyerekek egy kis bottal hajtva, a kijelölt célba kell, hogy eljuttassák a tojásokat, amilyen gyorsan csak tudják. A győztes megkapja végül az összes tojást.

Dékány Zsuzsanna, és Dunai Márk Bence a Kőrösi Csoma Sándor Programban vett részt ösztöndíjasként, ők meséltek nekünk a külföldön megélt magyar húsvétok megünnepléséről.

Öt kontinens - moldvai tojásfestés

Dékány Zsuzsanna fél évet töltött New Yorkban ösztöndíjasként és elmondta, hogy a new yorki Magyar Házban minden évben van tojásfestés, népdaltanítás és a táncház az amerikai magyar gyermekek számára. Zsuzsanna elmondása alapján nincs hagyományos tojásfestési ceremónia, mert sokkal lényegesebb, hogy a gyerekek a magyar közösségben magyar szót halljanak. A kötetlen együttlét alatt kakaós palacsintát esznek, mert az is hagyományosnak mondható magyar édesség. Általában a tojáskeresés is része a programnak. Csoki tojásokat dugnak el a szabadban különböző helyekre, amit a gyerekeknek kell összegyűjteni.

Öt kontinens  - Ausztrália terített asztal

Dunai Márk Bence is ösztöndíjasként került ki Ausztráliába és ő mesélt arról, hogy milyen az ausztráliai magyar húsvét. Különlegessége és egyben furcsasága is az ausztrál húsvétnak, hogy az őszi évszakra esik és nem a tavaszira. Ausztráliában a térbeni távolságok határoznak meg mindent, sokszor egy-egy helyszínre több órát kell autózni. Éppen ezért előfordul, hogy valamely ünnepet nem a saját napján tartanak meg, hanem praktikusan azon a napon, amikor a legtöbben részt tudnak venni az adott közösségből. A hagyományos húsvéti ételek, mint például a sonka kötelezően ott vannak az ünnepi asztalon. Tojást természetesen itt is festenek, de strucc vagy emu tojásra.

Öt kontinens - misére gyülekezés

Tojásfestés, tojáskeresés, locsolkodás mind-mind közösségi tevékenységek. A húsvéti ünnepek a külhoni magyarok körében is közösség formáló erővel bírnak, s ez nagyon fontos szerepet játszik identitásuk megőrzésében.

Videó ajánló

Olvasson tovább