Egyéb

Ezüst György festőművész 80. születésnapjára

A szlovák magazin április 6-i adásának témái:

– Ezüst György festőművész 80. születésnapjára
Április 4-én ünnepelte 80. születésnapját Ezüst György békéscsabai szlovák származású festőművész. A Magyar Köztársasági Érdemrend Lovagkeresztjével kitüntetett művész 1971 óta él Budapesten és aktívan vett részt a XII. kerületi szlovák nemzetiségi önkormányzat munkájában. 20 éve ő alapította meg az első budapesti szlovák önkormányzatot. Nevéhez fűződik számos nemzetközi képzőművészeti alkotótábor megszervezése is, mind Budapesten, mind Szlovákiában. Képzőművészeti tanulmányait Mokos Józsefnél kezdte Békéscsabán. Egerben szerzett tanári diplomát és Jakuba János volt a mestere. Később a Budapesti Képzőművészeti Főiskolán is tanult. Annak ellenére, hogy a mester már hosszú évtizedek óta Budapesten él, eltéphetetlen szálak kötik Békéscsabához, a helyi fiatal művészek támogatására ösztöndíjat is alapított. A róla készült portréfilm rövid részletével köszöntjük Ezüst Györgyöt.

– A Csabai Kalendárium 2015-ös évfolyamáról
Vladimír Valentík, a bácspetrőci Szlovák Kiadói Központ igazgatója szerint a náluk megjelenő Nemzeti Kalendárium mitolóogiai dimenziókkal bír. Az utóbbi években a Bácspetrőcről elszármazottak, akik külföldre mentek dolgozni, éppen ezt a kalendáriumot kérik szeretteiktől karácsonyi ajándéknak, hogy olvashassanak benne az otthon maradottakról. Biztosan az újrakiadásának 25. évfordulóját idén ünneplő Csabai Kalendárium is nemcsak azoknak jelent nagyon sokat, akikról szól, hanem azoknak is, akik szeretik a szlovák Alföldet. Március elején a békéscsabai Szlovák Kultúra Házában bocsátották útjára a 2015-ös Csabai Kalendáriumot, hanem górcső alá került a „Csabai“ című havilap tavalyi évfolyama is.

– Húsvéthétfő Nagybánhegyesen
Hosszantartó betegség után március közepén, 75 éves korában hunyt el Hajtman Mária, a Nagybánhegyesi Szlovák Klub egykori vezetője. Március 26-án vettek tőle végső búcsút a nagybánhegyesi temetőben. Több, mint 20 éven keresztül nemcsak szülőfalujában szervezte a szlovák kulturális életet, hanem a régióban is. Klubtársaival gyakran szerepeltek különböző szlovák rendezvényeken, énekeltek vagy szlovák színházi előadással készültek. A helyi általános iskolában is bemutatták a szlovák hagyományokat a nebulóknak. 2006-ban húsvét előtt stábunkat is beengedte otthonába, ahová az akkori klubtagok is eljöttek, hogy megmutassák nekünk az alföldi szlovákok húsvéti asztalát. Ezzel a felvétellel emlékezünk Hajtman Máriára, aki egész életében hű maradt őseihez, a szlovák kultúrához.

Domovina – Duna – április 6., hétfő, 6:25
Ismétlés – Duna World – április 6., hétfő, 12:25

Szerkesztő: Antala Zsuzsanna
szerk.munkatárs: Bencsik János
Műsorvezető:Antala Zsuzsanna

Vissza a Domovina műsoroldalára >>

Videó ajánló

Olvasson tovább