×

Túl az Óperencián: Balázs Péter

A Kossuth- és Jászai Mari-díjas színész-rendező a közelmúltban, március 5-én ünnepelte 72. születésnapját. Művészcsaládból származik, édesapja Balázs János színész, édesanyja pedig Mednyánszky Henriett balett-táncos volt. Nagynénje az operettszínház örökös tagja, a csodálatos Mednyánszky Ági.

Középiskolásként építészmérnöknek készült, végül azonban a Színház- és Filmművészeti Főiskolára jelentkezett, melyet 1965-ben végzett el. Pályafutásának első állomása a veszprémi Petőfi Színház volt, 1970-ben pedig a fővárosi Vígszínházhoz került, ahol 1989-ben már rendezett is. 1995 óta szabadfoglalkozású színművész. 2007-ben a szolnoki Szigligeti Színház igazgatója lett. A 3. ciklusra, azaz a követkő négy évre éppen a napokban nevezték ki ismét.

Színészként számos vígjáték és dráma főszerepében láthatta már a közönség, emellett játékfilmek állandó szereplője is volt, főként a hatvanas és a hetvenes években. Jellegzetes orgánumát a mai napig gyakran kölcsönzi filmek, illetve rajzfilmek szereplőinek. Igazgatói munkája mellett, boldog férj, apa és nagyapa is egyben.

Korábbi adások >>>

Videó ajánló

Olvasson tovább