Egyéb

Egy hazában: Európai turnén a tótkomlósi ifjúsági passiójáték

Az Egy hazában március 29-i adásának tartalmából:

A méltó megemlékezés és az évtizedek után is megmaradt sebek begyógyítása a célja a Szovjetunióba elhurcoltak idei emlékévének. A második világháború végén több mint hetvenezer romániai németet is deportáltak a Szovjetunióba, a kényszermunkára elvittek fele bánsági sváb volt. A Temesvárról elhurcoltak legfiatalabbika Roch Benedek volt, aki akkor alig múlt 16 éves. Lehőcz László kérdezte a deportálás éveiről.

Megtartotta éves közgyűlését a Szegedi Helyi Szerb Közösség. A civil szervezet külön figyelmet szentelt az idei programoknak. A közgyűlés után Rusz Borivojt, a Szegedi Helyi Szerb Közösség elnökét Mándity Predrág kérdezte.

A nagylaki Ivan Kraszko Kulturális és Tudományos Egylet valamint a Szlovákok Világszövetsége 2009-ben díjat alapított Ondrej Štefanko, a szlovák Alföld jelentős költőjének, műfordítójának és közösségi vezetőjének emlékére. Az idei egyik díjazott Gyivicsán Anna nyelvész, néprajzkutató, tótkomlósi származású egyetemi tanár, aki kollégáival együtt alapította – a magyarországi nemzetiségek közt elsőként – a hazai szlovákság kutatóintézetét. A professzorasszonyt Bencsik János kérdezte a díjátadó után.

A hazai horvát hagyományok egyik jeles őrzője a barcsi Podravina Horvát Hagyományörző Kulturális Egyesület. Vezetőjével, Biczákné Popovics Annával az egyesület munkájáról, valamint a barcsi horvát közösség életéről beszélget Balatinácz Renáta.

Első alkalommal hirdette meg a battonyai „Lucian Magdu” Román Általános Iskola az „Aranyhang” elnevezésű országos énekversenyt azzal a céllal, hogy a tehetséges gyerekek megmutathassák munkájuk gyümölcsét. A fellépőket különleges szakmai zsűri értékelte: aradi és temesvári előadóművészek. Kaupert Júlia riportja.

A tótkomlósi evangélikus gyülekezet ifjúsági csoportja ezekben a napokban Prágában, Sziléziában és Pozsonyban szerepel. A Nagyhét és Húsvét alkalmából passiójátokot mutatnak be az ottani testvérgyülekezetek hívei számára. Nagypénteken már a tótkomlósi egyházközség tagjai is láthatják az előadást, amelynek részleteiről Makai Ildikó kérdezte Szpisák Attila tótkomlósi evangélikus lelkészt.

Egy hazában – Nemzetiségi adások – március 29., vasárnap, 13:00

Korábbi adások >>>

Videó ajánló

Olvasson tovább