×

Egyéb

A palotától a viskóig - Vidékjárás Beer Miklós váci püspökkel

Ferenc pápa két éve arra buzdítja a keresztényeket, hogy forduljanak a társadalom perifériáján élők felé.

Beer Miklós váci püspök már három évvel ezelőtt létrehozta az egyházmegye vidékfejlesztési irodáját, amelyen keresztül azoknak szeretne konkrét segítséget adni, akiknek a mindennapi megélhetés gondot okoz. Az ország egyik legnagyobb egyházmegyéjében sok elszegényedő falu, leszakadó kistérség található. A püspök gyakran látogatja ezeket, hogy bátorítást adjon a helyi kezdeményezéseknek.

A fejlesztések megtekintése Nyáregyházán Antal András plébániáján

A fejlesztések megtekintése Nyáregyházán, Antal András plébániáján

Nyáregyháza kitűnő példa. A plébániát egy házas diakónus vezeti, aki sikerrel talál megoldást a legkülönfélébb gondokra. Itt minden a tanodával kezdődött. Az egyik teremben ősszel berendeztek egy tanulószobát a szegény sorsban élő gyerekeknek, akiknek két nyugdíjas pedagógus és két hitoktató segít délutánonként a házi feladatok elkészítésében.

Mindenki dolgozik a tanulószobában

Mindenki dolgozik a tanulószobában

A gyerekek egyéni bánásmódban részesülnek, aminek hamar megmutatkozott az eredménye: legtöbbjüknek jelentősen javultak a tanulmányi eredményei.

A Váci Egyházmegyében ez a felelősségvállalás konkrét formában öltött testet 9 évvel ezelőtt, amikor a püspök – Közép-Európában elsőként – megalapította a cigánypasztorációs irodát, és felépült az első Ceferino Ház, amely nevét a nemrég boldoggá avatott spanyol lókereskedő cigányról, Ceferino Giménez Malláról kapta.

 Beszélgetés Lakatos Istvánnal a Szent Pál családi napközi vezetőjével

Beszélgetés Lakatos Istvánnal a Szent Pál családi napközi vezetőjével

Azóta az egyházmegye több falujában is nyíltak kisebb nagyobb roma közösségi házak, így például a Nógrád megyei Kállón hét évvel ezelőtt.

Életkép a kállói Ceferino Házból

Életkép a kállói Ceferino Házból

Élő egyház – március 24. 10:15 M1

Korábbi adások >>>

 

Videó ajánló

Olvasson tovább