Egyéb

Egy hazában: A Magyar-Lengyel Barátság Napja

Az Egy hazában március 22-i adásának tartalmából:

Szombaton, a Magyar-Lengyel Barátság Napján Katowicében rendezték meg a központi ünnepséget, e nap története 2006-ra nyúlik vissza. Mi a legfontosabb üzenete ennek a napnak ebben az esztendőben? Roman Kowalskit, Lengyelország budapesti nagykövetét Bogdańska-Szadai Bożena kérdezte.

Szlovákia kormánya a 2015-ös évet Ľudovít Štúr Emlékévnek nyilvánította, a szlovák nemzeti mozgalom vezetője, a szlovák irodalmi nyelv megteremtője születésének 200. évfordulója tiszteletére. Demmel József, az Országos Szlovák Önkormányzat Kutatóintézetének munkatársa szerkesztett egy kötetet, amely mérföldkőnek számít, mert ebből a magyar közvélemény is megismerheti, hogy Ľudovít Štúr mit és hogyan gondolt. „A szlávok és a jövő világa“ című könyvről Bencsik János kérdezte a szerkesztőt.

Ölelj meg egy magyart! – kéri a románokat egy bánsági fiatalember. És ugyanezt kéri a magyaroktól: „Ölelj meg egy románt! Ez a felhívás a legnépszerűbb internetes közösségi oldalon jelent meg. A mozgalommá fejlődött kezdeményezés egy temesvári politológus hallgató, Edwin Sebastian Marc nevéhez fűződik. A felhívást olvasva azt gondolhatnánk, hogy a kezdeményező egy idealista, álmodozó ifjú ember, aki kissé elrugaszkodott a valóságtól. Ám egy temesvári kávézóban egy nagyon is tudatos, két lábbal a földön járó fiatallal beszélgetett Kreszta István.

Országszerte több ezer pedagógiai szakértőt és szaktanácsadót képeztek az elmúlt évben, számos pedagógus dolgozik közülük nemzetiségi illetve kéttannyelvű iskolákban. Az oktatás minőségének javítása érdekében összefog az országos német önkormányzat az újonnan képzett pedagógusokkal, és minőségellenőrzást is végrehajt. Arnold Krisztina beszélgetett Englenderné Hock Ibolyával, a Pécsi Koch valéria iskolaközpont vezetőjével.

A horvát nyelv oktatásának nagy hagyományai voltak Siklóson, azonban a világnyelvek térnyerése háttérbe szorította a nemzetiségi nyelveket. Az iskola kitartó munkájának köszönhetően az új tanévtől már a tanrendbe illesztve, az 5. osztályban is elindul a horvát nyelv oktatása. Füri Tamás riportja.

„Ideiglenes állandóság, az örmény domikok történetei” címmel nyílt kiállítás március 5-én a Bródy Stúdióban. A fotókiállításon a belga származású David Verberckt  munkái láthatók. Oganova Eranyak ajánlja figyelmünkbe a tárlatot.

A Mohácsi Szerb Önkormányzat és a Mohácsi Szerb Olvasókör az idén is megrendezte a hagyományos Süteményfesztiválját. A jubileumi, 15. gasztronómiai ünnepen, a Busó Udvar rendezvényteremben Mándity Predrág is megízlelte a sós  és édes remekműveket.

Egy hazában – Nemzetiségi adások – március 22., vasárnap, 13:06

Videó ajánló

Olvasson tovább