×

Szemünk állapota Közelről

A Közelről szerdai témái:

– Ismét látogatórekorddal zárt a Lipcsei Könyvvásár. A német nyelvterület legnagyobb irodalmi fesztiválja vasárnap ért véget és 186 ezren keresték fel. A városban egyébként már az 1600-as években is szerveztek hasonló rendezvényeket. Találkozni a szerzőkkel, díjazni a legjobb alkotásokat, évszázados hagyomány tehát. De mi a jelentősége ma egy-egy könyvvásárnak? Merre tart a könyves szakma? Milyen új trendek jelennek meg? Mekkora teret kap például az e-book? Nemzetközi és magyar könyvvásárokkal, könyvszalonokkal foglalkozunk.

– Évente 4-6000 ember veszíti el a látását Magyarországon, a látássérült emberek pontos száma mégsem ismert. Áprilisban országos felmérés indul a magyar lakosság szemészeti állapotáról. 3600 embert vizsgál meg saját lakásában a Semmelweis Egyetem Szemészeti Klinikájának kutatócsoportja. Hogyan zajlik majd ez a felmérés? Mely esetekben előzhető meg a vakság?

– Egyszerűbbé és olcsóbbá válhat a külföldi peres ügyek rendezése a jövőben. Egy most elfogadott európai rendeletnek köszönhetően esetenként 2-3000 euró is megtakarítható.

Korábbi adások >>>

Videó ajánló

Olvasson tovább